Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

"Onbetrouwbaar en visieloos"

Geplaatst op 11 okt 2017 , bijgewerkt 11 okt 2017, 13:00

Bij Vereniging Eigen Huis zijn we geschrokken van het regeerakkoord.

Niet alleen omdat de overheid zich onbetrouwbaar toont naar huiseigenaren die dachten te konden rekenen op de beloofde rust op de woningmarkt. Daarentegen worden zij geconfronteerd met een enorme versnelling in de afbouw van het maximumtarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is. Met als klap op de vuurpijl de afbouw van de wet-Hillen, waardoor mensen die hun hypotheek hebben afgelost, tegen alle beloftes in alsnog een eigenwoningforfait gaan betalen. Weliswaar hebben de onderhandelaars naar aanleiding van de ontstane onrust besloten deze aflosboete heel erg geleidelijk in te voeren, maar dat doet aan het principiële bezwaar ertegen – een onbetrouwbare overheid – niets af.

Daarnaast is Vereniging Eigen Huis nog van iets anders geschrokken. En dat is dat er uit het gehele regeerakkoord – toch 68 pagina’s dik – geen begin van visie spreekt op het huizenbezit in Nederland. Dit terwijl zestig procent van de huishoudens voortdurend met zijn eigen huis bezig is: men is aan het kopen, aan het verkopen, aan het verbouwen, aan het verduurzamen, aan het onderhouden, aan het financieren, aan het aflossen, aan het sparen voor een oudedagsvoorziening. Niet alleen de maatschappelijke betekenis van de eigen woning – en het wonen in het algemeen – is enorm, dat geldt zeker ook voor de economische betekenis. We hebben tijdens de crisis allemaal gezien dat een inzakkende woningmarkt zorgt voor economische terugval, te beginnen bij de bouw en tal van andere toeleverende sectoren. En we hebben gelukkig tevens kunnen zien dat herstel van de woningmarkt de economie een enorme extra boost kan geven.

Van dit besef treffen we in het regeerakkoord niets aan. De woningmarkt wordt bezien door de bril van een boekhouder. “Als we deze twee regelingen nu eens tegen elkaar wegstrepen, wat is dan per saldo het effect op de begroting en op de inkomensverdeling?” Optellen en aftrekken in plaats van een visie op de woningmarkt. Bij de presentatie van het regeerakkoord spoorden de onderhandelaars elkaar en het te formeren kabinet aan: werk aan de winkel! Dat geldt voor ons als belangenbehartigers zeker ook. We mogen dan zijn geschrokken van het regeerakkoord, we zijn daardoor zeker niet minder gemotiveerd om met verve voor de belangen van huiseigenaren en woningzoekenden te blijven opkomen.

Rob Mulder
Directeur Belangenbehartiging
@rob_mulder