Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Aflossingsvrije hypotheek, zorgeloos of zorgelijk?

Geplaatst op 17 okt 2017 , bijgewerkt 17 okt 2017, 17:00

Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft – in Nederland ongeveer een miljoen huiseigenaren –, betaalt alleen rente en daarmee is de kous af. Toch? Financieel specialist Clasien geeft opheldering.

Een aflossingsvrije hypotheek los je nooit af, toch?

Dit klinkt logisch, maar het klopt niet. Vrijwel alle aflossingsvrije hypotheken hebben een einddatum. Meestal na dertig jaar. Dan wil de hypotheekverstrekker zijn geld terug. Dat betekent dus aflossen. Heeft u daar geen geld voor, dan kan een nieuwe hypotheek een oplossing zijn.

Een nieuwe hypotheek dan maar. Mijn huis is voldoende waard en ik betaal nu ook elke maand.

De waarde van het huis is natuurlijk belangrijk. Maar er komt meer bij kijken. Hoe is het met uw inkomen? Misschien bent, of gaat u met pensioen. Dan daalt uw inkomen. De inkomensregels voor hypotheken zijn strenger dan vroeger. Bij een nieuwe hypotheek krijgt u te maken met deze regels. Uw hypotheekverstrekker beoordeelt of u weer een hypotheek kunt krijgen. Goed om te weten: uw belastingvoordeel daalt bij een lager inkomen en uw renteaftrek stopt in 2031 of de jaren daarna.

Heb ik met een aflossingsvrije hypotheek een probleem?

Niet elke aflossingsvrije hypotheek vormt een probleem. Als de waarde van uw huis en uw inkomen aan de voorwaarden voldoen, kunt u opnieuw een hypotheek afsluiten.

Wat kan ik nu het beste doen?

Check de einddatum van uw aflossingsvrije hypotheek; deze staat in uw hypotheekstukken. En onderzoek via mijnpensioenoverzicht.nl alvast hoe uw inkomen er straks uitziet. Ga daarnaast op tijd in gesprek met een hypotheekadviseur, vooral als u een veel lager inkomen verwacht of als u een hoge hypotheek heeft ten opzichte van de waarde van de woning. Heeft u geld over? In de komende jaren regelmatig aflossen kan helpen om knelpunten straks te verkleinen.

En als ik toe ben aan een nieuwe renteperiode?

Dan betaalt u voortaan waarschijnlijk een lagere rente. Tip: gebruik het geld dat u maandelijks overhoudt om uw hypotheek af te lossen.

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wie tien jaar voor de einddatum van de hypotheek zit, raad ik aan de hypotheekzaken op een rij te zetten.’

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid