Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VvE-feestje, wie betaalt?

Geplaatst op 05 dec 2017 , bijgewerkt 05 dec 2017, 11:00

De jaarlijkse kerstborrel of nieuwjaarsreceptie van de VvE kan de nodige discussies opleveren. Want wie betaalt die bitterballen en drankjes? Jurist Arianne Timmerman geeft advies.

Wie betaalt feestelijkheden als een kerst- of nieuwjaarsborrel: het is een veelgestelde vraag van leden van een Vereniging van Eigenaars (VvE). Mag dit uit de kas van de VvE worden betaald? Moeten alleen de VvE-leden die meedoen aan de festiviteiten betalen? Of ben je door het verplichte lidmaatschap van de VvE ook verplicht om mee te betalen aan feestjes?

Bitterballenmaterie voor de rechter

Kantonrechters hebben zich al een aantal keer over deze ‘bitterballenmaterie’ gebogen, met verschillende uitkomsten. Zo oordeelde de ene rechter dat de festiviteiten onder de ‘gezamenlijke kosten’ vallen; een andere rechter boog zich over de vraag of de kerstborrel onder het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de VvE valt. Het antwoord hierop was een duidelijk ‘nee’.

Procedure-uitkomst is onzeker

Uitspraken met verschillende uitkomsten dus. Met als gevolg dat een procedure aanspannen over dit onderwerp een risico is; de uitkomst is onzeker.

Maak een apart potje voor feestjes binnen de VvE

Mijn advies is dan ook: laat het niet op een onzekere uitkomst in een procedure aankomen. Neem als VvE het zekere voor het onzekere en maak een apart potje voor feestjes binnen de VvE. VvE-leden die meedoen aan festiviteiten leggen geld in de pot, leden die niet willen komen, betalen niet. Eén ding is zeker: VvE-leden verplicht mee laten betalen komt de saamhorigheid binnen de VvE meestal niet ten goede.  

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Een kerstborrel en nieuwjaarsreceptie verhogen de prettige woonsfeer en de betrokkenheid van de appartementseigenaars. Maar laat de kosten hiervan niet onder de onderhoudsbijdrage vallen. Maak een apart potje.’