Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huis kopen: mondeling of schriftelijk?

Geplaatst op 13 dec 2017 , bijgewerkt 13 dec 2017, 10:00

Bij de koop of verkoop van een huis is een mondelinge afspraak meestal niet genoeg: koper en verkoper moeten beiden de koopovereenkomst tekenen. Jurist Corine Jansen legt uit hoe het zit met dit zogenoemde ‘schriftelijkheidsvereiste’.

Waarom het schriftelijkheidsvereiste?

Het schriftelijkheidsvereiste is bedoeld om particulieren die een huis kopen te beschermen; mondelinge afspraken ‘tellen niet’. Is er een mondeling akkoord bereikt over de verkoop van de woning, dan mag de koper dus nog weigeren de koopovereenkomst te tekenen.

In 2011 heeft de Hoge Raad bepaald dat ook een particuliere verkoper zich tegenover een particuliere koper op het schriftelijkheidsvereiste mag beroepen.

Zakelijke koper? Dan is mondeling bindend

Maar koopt de koper het huis ‘in de uitoefening van een bedrijf of beroep’, dan is het een ander verhaal. Het schriftelijkheidsvereiste geldt in het geval van zo’n zakelijke koper niet. Een zakelijke koper is bijvoorbeeld iemand die bedrijfsmatig panden koopt om ze daarna te verhuren; hij zit wél vast aan een mondelinge koop.

Dat het schriftelijkheidsvereiste niet geldt voor een zakelijke koper, lijkt op het eerste gezicht prima. Maar in de praktijk zit hier ook een keerzijde aan.

Aan het schriftelijkheidsvereiste zit een keerzijde

Stel: een huiseigenaar wil zijn woning verkopen. Hij is mondeling tot een akkoord gekomen met koper A. Maar door omstandigheden wil hij niet verder met deze koper. De verkoper gaat ervan uit dat hij niet gebonden is aan A omdat er nog geen handtekeningen zijn gezet. Hij bericht A dat de verkoop niet doorgaat.

De verkoper verkoopt het huis hierna aan koper B en de koopovereenkomst wordt getekend. Maar dan meldt koper A zich met de mededeling dat hij geen particuliere koper is, maar een zakelijke koper. En in zo’n geval is de mondelinge koop dus bindend.

Vast aan twee koopovereenkomsten

De verkoper zit nu aan twee koopovereenkomsten vast: aan een mondelinge koopovereenkomst met A en een schriftelijke koopovereenkomst met B. Dit betekent een financiële strop voor verkoper: hij zal een schadevergoeding of boete moeten betalen aan degene die de woning niet krijgt.

Steeds meer beleggers

Steeds meer kopers zijn tegenwoordig professionele vastgoedbeleggers die huizen kopen voor bijvoorbeeld de verhuur. Een verkoper kan dus steeds vaker te maken krijgen met een zakelijke koper en hierdoor in de problemen komen.

Mijn advies is dan ook: ziet u als verkoper af van een mondelinge afspraak, weet dan zeker dat u te maken heeft met een particuliere koper. Bijvoorbeeld door hier vooraf, tijdens de onderhandelingen, al expliciet naar te informeren.  

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen HuisCorine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als verkoper kunt u niet lichtvaardig afzien van mondelinge afspraken, maar moet u er eerst zeker van zijn dat u te maken heeft met een particuliere koper.’