Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Help, een verborgen gebrek

Geplaatst op 14 dec 2017 , bijgewerkt 14 dec 2017, 16:00

Een nieuwe woning is een feestje waard. Maar wat als u na de koop verborgen gebreken ontdekt? Bouwkundig specialist John Kersemakers geeft tips.

Wat zijn verborgen gebreken?

Verborgen gebreken zijn letterlijk verborgen. Ze worden pas zichtbaar bij werkzaamheden aan een huis, bijvoorbeeld bij verwijdering van het dakbeschot.

Wanneer is de verkoper aansprakelijk?

Wie een woning koopt, koopt het in de staat waarin het zich op dat moment bevindt. Inclusief alle zichtbare en verborgen gebreken en eventueel achterstallig onderhoud.

Er zijn twee situaties waarin de verkoper aansprakelijk kan zijn voor de herstelkosten van een verborgen gebrek:
  • als blijkt dat de woning zulke ernstige constructieve gebreken heeft dat de koper niet in het huis kan wonen.
  • als de verkoper een gebrek bewust heeft verzwegen en de koper dit gebrek niet had kunnen zien.

Wat zijn de plichten van de koper en verkoper?

Een verkoper heeft een medelingsplicht, een koper een onderzoeksplicht. De mededelingsplicht houdt in dat hij verplicht is om alle gebreken mee te delen aan de (aspirant) koper. De onderzoeksplicht houdt in dat de koper zelf na moet gaan of de bouwkundige staat van de woning aan zijn verwachtingen voldoet.

Een verborgen gebrek ontdekt, en nu?

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt? Ons stappenplan geeft aan of u de verkopende partij aansprakelijk kunt stellen voor de herstelkosten en hoe u dat kunt doen.

Laat een bouwkundige keuring doen

Huis op het oog? Controleer voor de koop de bouwkundige staat van de woning en laat een bouwkundige keuring doen. Hiermee krijgt u inzicht in de bouwkundige staat én in de kosten om het huis in goede staat terug te brengen. Lees ook onze tips over het bezichtigen van een huis.

Online serie 'Verborgen gebreken'

Vereniging Eigen Huis werkt mee aan de online serie 'Verborgen gebreken' van Telegraaf VNDG. Hierin helpt presentator Pim Sedee mensen die net een huis hebben gekocht en in een nachtmerrie terecht zijn gekomen.

In de eerste aflevering staat de familie Muth centraal. Zij hebben een oude boerderij gekocht in Winterswijk. Maar na de koop blijkt het dak in heel slechte staat. Zó slecht, dat het dak moet worden vervangen en het gezin niet in het huis kan wonen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: 'Door een bouwkundige keuring te laten doen, kunnen huizenkopers veel ellende voorkomen.'