Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Nieuwbouw, de klant centraal?

Geplaatst op 20 dec 2017 , bijgewerkt 20 dec 2017, 14:00

‘Klantgericht bouwen’ is de trend binnen nieuwbouw. Maar zijn de bouwers al klantgericht genoeg? Volgens bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving kan het beter.

Uw nieuwbouwwoning is opgeleverd, maar dan blijkt de vloer niet vlak genoeg voor de gewenste vloerafwerking. Of er zijn niet voldoende stopcontacten. Of de wifi werkt niet op zolder. Of de wanden zijn niet vlak genoeg om te kunnen schilderen. … Kan dat niet beter? Ik denk het wel.

Van ‘slikken of stikken’ naar klantgericht

De laatste jaren is er in de bouw veel aandacht besteed aan klantgericht bouwen. Hiervoor was het voor kopers van nieuwbouwwoningen voornamelijk ‘slikken of stikken’. Kopers moesten vooral niet te veel wensen hebben; genoeg potentiële, minder veeleisende kopers om een plaats in te nemen. En bouwers lieten dat merken ook.

Het begrip ‘klantgericht bouwen’ heeft, zo’n beetje vanaf het jaar 2000, een positieve verandering gebracht. Steeds meer bouwers gingen in op de wensen van de klant. Maar doen ze dit al voldoende? Of is er nog een stap te maken?

Bouwen met kennis van zaken

Echt klantgericht bouwen is in mijn ogen niet alleen ingaan op de wensen van de klant, maar ook met kennis van zaken, weten waar de klant behoefte aan heeft. Veel nieuwbouwkopers zijn immers onervaren. Het inschatten van woonbehoeftes is dan niet altijd makkelijk.

‘Klantgericht’ naar een hoger niveau

Wat mij betreft tillen bouwers ‘klantgericht’ naar een hoger niveau, zodat de nieuwbouwkoper aangenaam wordt verrast door extra kwaliteit. Zoals goedwerkende wifi op zolder, schilderklare wanden, voldoende stopcontacten op logische plekken en een geschikte drempelhoogte voor elke gewenste vloerafwerking.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis ergert zich al jaren aan het feit dat veel aannemers bouwen volgens de minimale eisen. De bouwwereld moet loskomen van de zesjesmentaliteit en gaan voor meer kwaliteit. Daarom kijken de bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis bij de opleveringskeuring niet alleen of de woning voldoet aan de minimale eisen van het Bouwbesluit, maar ook naar de kwaliteit; zij stellen bijvoorbeeld eisen aan hoeveel wandcontactdozen er minimaal in een ruimte moeten zitten.    

Over de auteur

Jan Roelof Hoving - Vereniging Eigen HuisJan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn.’