Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

De tien interessantste topics van 2017

Geplaatst op 28 dec 2017 , bijgewerkt 28 dec 2017, 00:00

Het is lijstjestijd. Op de drempel van 2018 is het fijn terugkijken op het voorbije jaar. En dat was voor huiseigenaren best bewogen, er is veel gebeurd. Vanuit Vereniging Eigen Huis hebben we veel ontwikkelingen voor u geduid, mooie verhalen verteld en diverse succesvolle acties voor u georganiseerd. Manager Content & Digital Kris Sloot heeft tien opmerkelijke zaken op een rij gezet.

Van Glazen Huis naar Eigen Huis

Het was in het algemeen een bewogen jaar. Voor de wereld, voor Nederland, voor huiseigenaren en voor de Vereniging Eigen Huis. Ook voor mijzelf. Ik ben al twaalf jaar lid van de vereniging en sinds mei 2017 ook werkzaam in Amersfoort op het verenigingskantoor.

Na zestien jaar de publieke zaak te hebben gediend bij de publieke omroep (onder andere van 2004 - 2016 hard gewerkt aan het Glazen Huis van NPO 3FM) was het tijd om iets anders te doen. Van het Glazen Huis naar Eigen Huis, een mooie stap :) Als Manager Content & Digital ben ik sinds mei verantwoordelijk voor de gelijknamige afdeling waar we hard werken aan het Eigen Huis Magazine, de website, de sociale kanalen, de video-items en de nieuwsbrieven.

Betrokken en bevlogen

In acht maanden heb ik de vereniging goed leren kennen. Ik kende als lid VEH natuurlijk al, ik las het magazine, vond een betere energieleverancier via de Collectieve Inkoop Energie en ik nam wel eens contact op met het Informatie & Adviescentrum. Maar ik wist ook een aantal zaken niet. Bijvoorbeeld dat er een grote afdeling Juridisch Advies is, waar je als lid heel snel en goed geholpen wordt. Of dat er ook collectief zonnepanelen kunnen worden ingekocht. 

Wat vooral opviel is de bevlogenheid bij alle medewerkers. Iedereen doet zijn of haar uiterste best om u zo goed en snel mogelijk te helpen. Of dat nou is op het gebied van het kopen van het eerste huis of de woning energieneutraal maken en alles wat er tussenin zit. Ik heb het nu met eigen ogen van binnenuit gezien: wij staan voor u klaar.

En nu - bij het sluiten van 2017 - alle kranten, media, organisaties terugkijken op het afgelopen jaar, vond ik het ook tijd om op een rij te zetten wat ons team met alle collega's allemaal voor elkaar heeft gekregen.


De harde feiten van 2017: In totaal hebben we gemiddeld 500.000 bezoekers per maand op de site mogen ontvangen, hebben we in ruim 300.000 telefoontjes, mails, whatsapps en chatberichten u van advies voorzien of problemen voor u opgelost. En elke maand rolt het Eigen Huis Magazine in een oplage van 750.000 van de drukpers om vervolgens op de deurmat van onze leden te landen. Tot slot mochten we de 60.000e volger op Facebook begroeten.



En dan tel ik nu af:

10. Online serie Verborgen Gebreken

We worden er nog wekelijks over benaderd: gebreken die je pas ziet nadat het huis gekocht is en de problemen die daar vervolgens mee gemoeid zijn. Wij hebben veel expertise op dit gebied en dagelijks gaan onze bouwkundigen het land in om bij de aankoop van een huis te adviseren. Daarom hebben we in 2017 meegewerkt aan de serie 'Verborgen Gebreken' van TLGRF VNDG.

9. De Kennisbank volledig online beschikbaar

Wist u dat we sinds 1974 ontzettend veel kennis en informatie hebben verzameld in onze kennisbank? VEH is hét kennisplatform voor huiseigenaren. Als u contact met ons opneemt dan zorgt een medewerker ervoor dat die kennis tot u komt, via telefoon, chat of mail. Maar in 2017 hebben we de gehele kennisbank ook online gezet. Log in op Mijn Eigen Huis en dan kunt u zelf al onze kennisartikelen doorzoeken. En dat zijn er ruim 2000.

8. Webinar Zonnepanelen

Als het gaat om verduurzamen dan doen we er heel veel aan om onze leden en aankomende leden te helpen. Bijvoorbeeld door een heel goede prijs te regelen voor kwalitatief goede zonnepanelen. Meer dan 10.000 inschrijvingen kwamen binnen in onze ronde in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Tijdens ons goed bezochte webinar hebben we veel inschrijvers geholpen.

7. 'Maak kennis met de warmtepomp'

Het is letterlijk een hot item: de warmtepomp. Steeds meer mensen denken erover er een aan te schaffen in de verduurzaming van de woning. Maar hoe werkt dat ding nou precies? In het Eigen Huis Magazine hebben we de ins en outs heel duidelijk op een rij gezet. Lees hier het artikel nog eens.

6. Interview hoogleraar Linda Steg over duurzaam gedrag

Bij verduurzaming gaat het vaak over wat er nog moet gebeuren. Zoals in het regeerakkoord. Over CO2-uitstoot die nog miljarden kilo’s te hoog is. Over miljoenen woningen die nog van het gas af moeten. Maar zet dat ons aan tot energiebesparing? Vooral het omgekeerde – wijzen op wat er al is gepresteerd – zet mensen aan tot duurzamer gedrag. Wie het gevoel heeft dat hij goed bezig is, al is het maar omdat hij korter doucht, is eerder geneigd meer groene maatregelen te nemen. Dat zegt Linda Steg, hoogleraar omgevingspsychologie in een zeer interessant artikel in het Eigen Huis Magazine.

5. De 50 VvE-vragen op een rij

Al vijftig edities lang wordt er in het Eigen Huis Magazine in de rubriek VvE-vraag antwoord gegeven op wat onder meer appartementseigenaren zoal tegenkomen. Speciaal daarvoor hebben we alle vijftig op een rij gezet. Zoals: mag je barbecuen op je balkon? (Ik wist het antwoord niet...)

4. Wat is de toekomst van klimaatneutraal wonen?

Hoe ziet dat eruit, klimaatneutraal wonen in 2015? In het Eigen Huis Magazine van december gaven Jeroen de Haas (Eneco), Marjan Minnesma (Urgenda), Ad van Wijk (TU Delft) en Rob Mulder (Vereniging Eigen Huis) hun visie. Ik vind het een goed artikel

3. Eén miljoen bezoeken op de site vanwege alle informatie rond het regeerakkoord

Opeens was het daar: het regeerakkoord. En voor de oudere woningbezitters was er één ding heel erg van belang: de afschaf van de wet Hillen. En dat hield de gemoederen - terecht - behoorlijk bezig. Onze experts hebben vervolgens alle huisgerelateerde punten uit het regeerakkoord op een rij gezet. En dat leverde zoveel verkeer op, dat de website door het miljoen heen schoot.

2. Recordaantal inschrijvers Collectieve Inkoop Energie

Ik schreef al dat ik zelf had meegedaan aan de Collectieve Inkoop Energie (ik ben daardoor bij Vandebron beland). Nu is er mooi nieuws: er zijn nog nooit zoveel aanmelders geweest. De teller staat nu al op 120.000! En collega Ans kwam gisteren nog melden dat het aantal daadwerkelijke acceptanten 44.000 bedraagt. Misschien halen we nog wel de 50.000...

1. Lancering van ons Energieplatform

En tot slot, wat mij betreft op nummer één: de start van ons Energieplatform. Het is nog een begin, maar dat wordt komende periode steeds verder uitgebouwd. Speciaal voor huiseigenaren die nu stappen maken met het verduurzamen van de woning om richting 2050 al een eind op weg te zijn. Ik ben daar zelf één van. En ik grasduin daarom regelmatig door eigenhuis.nl/energie.

En dan wens ik alle (potentiële) huiseigenaren van Nederland een heel goed, gezond en duurzaam 2018. Dat het vooral een fijn woonjaar mag worden!

Over de auteur  

Kris Sloot - manager Content & Digital VEH - fotograaf: Ed van RijswijkKris Sloot is manager Content & Digital bij Vereniging Eigen Huis. 'Bijna 750.000 leden betekent ook even zoveel verhalen van mensen. Wij vertellen ze graag via onze kanalen: Eigen Huis Magazine, website, de energiecommunity, sociale media, video's en onze app.'