Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wat als de rivier overstroomt? 9 tips

Geplaatst op 08 jan 2018 , bijgewerkt 08 jan 2018, 17:00

Door hevige regenval staat het water in de Nederlandse rivieren hoog. Overstromingen dreigen (nog) niet, maar wat als het wel zover komt? Hoe kunt u zich als huiseigenaar voorbereiden? Bouwkundig specialist John Kersemakers geeft tips.

Tip 1: Controleer de kans op een overstroming in uw buurt en vul uw postcode in op overstroomik.nl. 

Tip 2: Komt het tot een overstroming, houd het eerste water dan tegen met zandzakken voor de deuren. Zandzakken zijn te koop bij een doe-het-zelfzaak. 

Tip 3: Haal voor een aantal dagen eten en drinken in huis. Vooral water is belangrijk; na een overstroming is het water uit de leidingen vaak vervuild.

Tip 4: Bij een overstroming stroomt ook het openbaar riool over. Stop vuilniszakken in toiletten en afvoerputjes om te voorkomen dat rioolwater uw woning binnenstroomt. Plaats stoppen in wastafels en gootsteen. 

Tip 5: De kelder en de begane grond van het huis komen bij een overstroming als eerste onder water te staan. Pas op voor het kruipluik: loopt de kruipruimte vol, dan kan het kruipluik gaan drijven. Breng dus zoveel mogelijk (waardevolle) spullen naar de hoogste verdieping van het huis.

Tip 6: Probeer de schade aan uw woning en bezittingen zo veel mogelijk te beperken. Schade door een overstroming valt niet onder de inboedelverzekering en is vaak niet verzekerd. 

Tip 7: Sluit bij een overstroming altijd gas, water en elektriciteit af. Sluit ramen en deuren en zet ventilatieroosters dicht. 

Tip 8: Regel een noodpakket. Denk hierbij aan een radio op batterijen om het nieuws te kunnen volgen, waxinelichtjes voor als de stroom uitvalt en warmhouddekens.

Tip 9: Houd crisis.nl en/of de regionale rampenzender in de gaten; bij een dreigende overstroming adviseert de Veiligheidsregio u via deze kanalen over blijven of weggaan.

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Door een goede voorbereiding op een overstroming, kan de schade aanzienlijk worden beperkt.’