Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Mijn buurman wil een uitbouw, en nu?

Geplaatst op 10 jan 2018 , bijgewerkt 10 jan 2018, 16:00

‘Mijn buurman wil een uitbouw plaatsen die het zonlicht in mijn tuin blokkeert, wat kan ik doen?’ Jurist Jurgen Jansen geeft het antwoord op deze ledenvraag.

Bij de gemeente bezwaar maken tegen bouwplannen van buren is niet altijd zinvol. Gaat het om een verbouwing waar geen vergunning voor nodig is, dan is bezwaar maken zelfs helemaal niet mogelijk. Welke stappen kunt u zetten?

  • Controleer eerst via het Omgevingsloket of bij de gemeente of het bouwplan van de buren vergunningvrij of vergunningplichtig is. Alleen als er een vergunning nodig is, kunt u dus officieel bezwaar maken.

  • Is er inderdaad een vergunning nodig voor het bouwplan, dan kunt u bezwaar maken tegen de verlening van die vergunning; stuur binnen 6 weken een brief aan de gemeente met daarin uw bezwaren. Helaas komt u met argumenten als ‘minder zonlicht’ of ‘minder privacy’ niet ver. Voldoet het plan aan de regels van het bestemmingsplan, de welstandsnota, de bouwverordening en het Bouwbesluit, dan is de gemeente zelfs verplicht de vergunning te verlenen. Meer kans van slagen heeft u als de gemeente bijvoorbeeld een fout heeft gemaakt bij de verlening van de vergunning en u dat als bezwaar aanvoert.

  • Wijkt de gemeente met het verlenen van de vergunning af van het bestemmingsplan, dan moet de gemeente wél naar de belangen van buren kijken. Maar ook hier kunt u weer van een koude kermis thuiskomen: het moet voor de gemeente dan ‘zonder nader onderzoek’ duidelijk zijn dat uw belang een belemmering is voor de verlening van de vergunning. En bij ‘minder zonlicht’ is dit vaak niet zo duidelijk, waardoor de gemeente uw bezwaar waarschijnlijk alsnog terzijde schuift.

  • Voor de bescherming van uw belang, zoals het zonlicht in de tuin, moet u eigenlijk bij een ander loket aankloppen: de burgerlijke rechter. Maar de gang naar de rechter is niet makkelijk, de kosten zijn hoog en uw relatie met de buren wordt er waarschijnlijk niet beter op.

Burenruzies voorkomen

Een argument als ‘minder zonlicht’ levert u dus vaak weinig op als u zich verzet tegen bouwplannen van de buren. Dit soort situaties vragen om een eenvoudige, goedkope en snelle oplossing om slepende burenruzies te voorkomen.

De regering heeft in het regeerakkoord het plan opgenomen om een buurtrechter in het leven te roepen, die zich snel en tegen lage kosten over ‘eenvoudige zaken’ kan buigen. Hopelijk kan deze buurtrechter in deze behoefte voorzien.

Over de auteur

Jurgen Jansen - Vereniging Eigen HuisJurgen Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Buren moeten hun belangen eenvoudig kunnen verdedigen. De huidige rechtsbescherming voldoet niet.'