Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hypotheek aflossen, wel of niet?

Geplaatst op 22 jan 2018 , bijgewerkt 22 jan 2018, 11:00

Sparen is op dit moment niet aantrekkelijk; de spaarrente is lager dan ooit. Aflossen op de hypotheek kan dan meer opleveren. Fiscaal jurist Tjalling Letterie legt uit wanneer aflossen zinvol is en wanneer niet.

Hoe werkt aflossen op de hypotheek?

Per jaar kunt u 10 % van de hypotheekschuld boetevrij aflossen. Bij sommige geldverstrekkers is dat 15 of 20 %. Geldverstrekkers hanteren verschillende regels rondom aflossen; soms moet u de aflossing bijvoorbeeld aankondigen. Neem daarom altijd even contact op met uw hypotheekverstrekker.

Wanneer is aflossen zinvol?

  • Bij een aflossingsvrije hypotheek is aflossen het meest zinvol. Vooral als de rente op die hypotheek hoog is en de rente nog lang vaststaat. Aflossen levert dan direct lagere maandlasten op. 
  • Bij een annuiteitenhypotheek kan extra aflossen ook zinvol zijn, maar dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Soms blijft de maandlast hetzelfde, maar wordt bijvoorbeeld de looptijd verkort. Informeer bij uw geldverstrekker wat de gevolgen van aflossen zijn.

Wanneer is aflossen meestal niet zinvol?

Heeft u een (bank)spaarhypotheek, dan is aflossen meestal niet verstandig. Bij deze hypotheekvorm is een hoge rente juist prettig, omdat u dan ook meer spaart.

Lost u wel af op een spaarhypotheek, dan wordt het hypotheekbedrag mogelijk lager dan het bedrag dat u met de spaarhypotheek heeft opgebouwd. Bij uitkering moet u over dit verschil belasting betalen.

Heeft aflossen gevolgen voor mijn hypotheekrenteaftrek?

Ja, u betaalt minder rente en heeft dus ook minder hypotheekrenteaftrek. De teruggaaf van de Belastingdienst wordt dan lager. Ontvangt u een voorlopige teruggaaf, geef dan een wijziging door aan de Belastingdienst om te voorkomen dat u teveel geld terugkrijgt.

Hoe zit het met het overgangsrecht?

Het overgangsrecht is een fiscaal gunstige regeling die geldt voor hypotheken van vóór 1 januari 2013. Per 1 januari 2013 zijn er nieuwe hypotheekregels gekomen die aflossen verplicht stellen om de hypotheekrenteaftrek te kunnen behouden. Wie een ‘oude’ hypotheek heeft, is dus niet verplicht om af te lossen. Lost u toch af, dan kunt u over dit bedrag het overgangsrecht verliezen.

Kan ik een aflossing op mijn hypotheek nog terugdraaien?

Nee, wie aflost, stopt zijn geld ‘in de stenen’. Het geld is bij de verkoop van het huis pas weer beschikbaar. Daarnaast moet u een eventuele overwaarde gebruiken voor de volgende woning (de bijleenregeling), anders heeft u over dit bedrag geen recht op renteaftrek.

Meer informatie over aflossen op de hypotheek

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Bij aflossen op de hypotheek geldt: eens afgelost, is altijd afgelost.’