Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Help, scheuren in mijn gevel

Geplaatst op 31 jan 2018 , bijgewerkt 31 jan 2018, 10:00

Scheuren in de gevel? Of op andere plekken in huis? Bouwkundig specialist John Kersemakers over de mogelijke oorzaken en wat u eraan kunt doen. 

Noem het beroepsdeformatie, maar als ik door oude dorpen of steden loop, kijk ik toch altijd even hoe de huizen erbij staan. Regelmatig zie ik scheuren in gevels; niet alleen geen fraai gezicht, maar ook een mogelijk signaal dat er iets goed mis is. 

Klemmende ramen, scheve muren

Zijn de problemen ernstig, dan is dit meestal goed zichtbaar: grote, meestal verticale scheuren, klemmende ramen en deuren in huis, vloeren die hellen en scheve muren. 

De oorzaak hiervan ligt vaak in de bodem. Verlaging van de grondwaterstand door bouwwerkzaamheden, veel bomen rondom de woning of lekke hoofdrioleringen kunnen zo veel vocht aan de bodem onttrekken, dat deze inklinkt; de fundering onder een huis wordt dan niet meer goed ondersteund.

Andere mogelijke boosdoeners zijn trillingen van bijvoorbeeld vrachtverkeer of aangetaste houten palen onder de woning door houtrot of bacteriën. 

Scheuren door ‘krimp’

Gelukkig zijn er ook scheuren die niets te maken hebben met funderings- of constructieproblemen. Die ontstaan meestal in de eerste paar jaar na een grote verbouwing of in een nieuwbouwwoning. Muren en plafonds ‘krimpen’ door het opdrogen van bouwvocht. Dit veroorzaakt rechte scheuren, verticaal en horizontaal, van hoogstens een paar millimeter breed. 

Scheuren, en nu?

Reparatie van scheuren is eigenlijk altijd mogelijk, hoe groot of diep de scheur ook is. Maar achterhaal wel eerst de oorzaak, anders komen de scheuren net zo snel weer terug. Ontdek met onze scheurenwijzer wat de oorzaken van scheuren zijn en hoe deze het best kunnen worden hersteld. Komt u er niet uit, schakel dan een constructeur of bouwkundig adviesbureau in.

Meer informatie

  • Meer weten over gebreken aan een woning? Bekijk het gebrekenhuis

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: 'Door een bouwkundige keuring te laten doen, kunnen huizenkopers veel ellende voorkomen.'