Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Heeft private lease invloed op de maximale hypotheek?

Geplaatst op 08 feb 2018 , bijgewerkt 28 mrt 2019, 10:00

Heeft het private leasen van een auto gevolgen voor mijn maximale hypotheek? Financieel specialist Karin Boog geeft het antwoord op deze ledenvraag.

Op tv, in magazines en online reclame: overal zie je flitsende reclames van nieuwe auto’s voor een vast bedrag per maand. De private-leasemarkt groeit. De brancheorganisatie van autoleasemaatschappijen VNA meldt zelfs een groei van 60 % in een jaar tijd. Heeft zo’n private-leasecontract invloed op wat je maximaal kunt lenen voor een huis?

Het antwoord: ja. Bij private lease is er sprake van een betalingsverplichting en dit wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek

Private lease en BKR-registratie

Hypotheekverstrekkers kijken bij het afsluiten van een hypotheek of je vermeldingen hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een private-leasecontract wordt bij het BKR geregistreerd onder de code OA, dat staat voor Operational Autolease.

Zo’n leasecontract bestaat uit twee componenten: een financieel deel (65 %) en een service deel (35 %, voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Alleen het financiële deel wordt geregistreerd.

Rekenvoorbeeld

Stel: je betaalt gedurende 36 maanden € 250 per maand voor je private-lease-auto. Het geregistreerde bedrag wordt 65 % van 36 x € 250. Dat is € 5.850. Bij een inkomen van € 50.000 en een rente van 1,9 %, kan er in deze situatie al gauw € 32.000 minder worden geleend voor een hypotheek.

Aanbieders private lease waarschuwen niet

Veel aanbieders van private lease waarschuwen op hun website niet voor de gevolgen van een private-leasecontract. Wel staat vaak ergens in de veelgestelde vragen iets over de BKR-registratie, maar niets over de invloed hiervan op andere financieringen.

Een auto kopen op basis van private lease heeft dus invloed op je maximale hypotheek. Zeker iets om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe auto!

Meer informatie

Over de auteur

Karin Boog_A9A5855Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Een auto kopen op basis van private lease heeft invloed op uw maximale hypotheek; misschien koop je met deze kennis liever een auto zonder private lease.’