Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

De romantiek van het fiscaal partnerschap

Geplaatst op 13 feb 2018 , bijgewerkt 13 feb 2018, 09:00

Stellen die voor het eerst samen een huis kopen, worden automatisch fiscaal partner voor de inkomstenbelasting*. En dat zorgt nog weleens voor onaangename verrassingen, weet fiscaal jurist Bobby Raghoenath.

Sinds 2011 kunt u in principe niet meer kiezen voor het fiscaal partnerschap. U bent fiscaal partner of u bent het niet. Wie getrouwd is, heeft logischerwijs een fiscaal partner. Maar er zijn ook veel situaties waarin die duidelijkheid ontbreekt. En dat kan soms tot verrassingen leiden bij het doen van belastingaangifte. 

Verwar het fiscaal partnerschap overigens niet met het geregistreerd partnerschap. Wie een geregistreerd partnerschap is aangegaan, is automatisch fiscaal partner, maar wie fiscaal partner is, hoeft geen geregistreerd partnerschap te hebben.

Niet getrouwd, toch fiscaal partner?

Niet getrouwd? Ook samenwonenden kunnen fiscaal partner zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval zodra u samen een woning koopt. Benieuwd of u een fiscaal partner heeft, of hoe u het kunt worden?
Lees de voorwaarden voor het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting.

Meerdere fiscale partners tegelijk, kan dat? 

Het is mogelijk dat meerdere personen aan de voorwaarden voor het fiscaal partnerschap voldoen. Heeft u dan meerdere fiscale partners? Nee, in de wet is een strikte rangorde voor de voorwaarden opgenomen. Het is daarom niet mogelijk om op hetzelfde moment meerdere fiscale partners te hebben. 

Bij de aangifte inkomstenbelasting helpt de Belastingdienst u, door middel van een aantal vragen, te bepalen of u een fiscaal partner heeft en zo ja, wie dat dan is. Romantischer kunnen ze het niet maken, dus dan maar makkelijker.

Wat levert fiscaal partnerschap op? 

Door het fiscaal partnerschap kunnen belastingaangiftes aan elkaar worden gekoppeld. Zo krijgen fiscale partners de mogelijkheid om de aftrekpost in verband met de eigen woning naar eigen inzicht te verdelen. Door de aftrek te verschuiven naar degene met het hoogste inkomen, krijgt u vaak een hogere gezamenlijke belastingteruggave. 

Ook kan het zelfs leiden tot een verdubbeling van belastingvrijstellingen, denk aan de vrijstelling voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of de vrijstelling voor uw vermogen in box 3

Wat zijn de nadelen van fiscaal partnerschap?

Het fiscaal partnerschap is niet in iedere situatie gunstig. Stel: u heeft beiden een eigen woning en -schuld, waarvoor u de hypotheekrente jaarlijks aftrekt. In deze situatie werkt het fiscaal partnerschap beperkend. U moet dan in de belastingaangifte kiezen welke van die woningen als eigen woning moet worden aangemerkt. 

Dat betekent onder andere dat de renteaftrek voor de lening die is aangegaan voor één van de woningen komt te vervallen. Ook kan het voorkomen dat u door het fiscaal partnerschap te maken krijgt met hogere drempels voor aftrekposten als ziektekosten en giften. 

Niet romantisch, vaak wel voordelig

Over het algemeen biedt een fiscaal partnerschap meer voordelen dan nadelen. Het is misschien niet zo’n romantische aangelegenheid, maar wat mij betreft kan ook het ontstaan van een fiscaal partnerschap gevierd worden met een goed glas champagne. 

 * met uitzondering van het voljaarspartnerschap

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Wees bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’