Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Isoleren: graag, maar hoe?

Geplaatst op 14 feb 2018 , bijgewerkt 14 feb 2018, 15:00

In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Voor huiseigenaren is isoleren een goede eerste stap naar 'gasloos' wonen. Maar subsidie voor isolatiemaatregelen is er niet.

Een gemiste kans, vinden wij als vereniging voor huiseigenaren. Helaas is de minister (nog) niet van plan om subsidie voor isolatiemaatregelen beschikbaar te stellen. 

Leden bellen ons vaak met de vraag waarom er geen isolatiesubsidie is. Want onder meer in de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ juicht de Rijksoverheid isoleren toe. Isolatie is voor veel huiseigenaren een eerste en laagdrempelige stap om het huis te verduurzamen: het comfort in huis gaat omhoog, de CO2-uitstoot en energierekening gaan omlaag.

'Isolatie is een laagdrempelige stap om een huis te verduurzamen'

Veel van onze leden zijn al (lang) overtuigd van de noodzaak en het nut van een goed geïsoleerd en duurzaam huis. Maar hoe bereik je zo’n huis? Uit onderzoek weten we dat onze leden vragen hebben: wat moet ik doen, hoe moet ik het doen en hoe financier ik het? Isoleren loont, maar niet iedereen heeft het geld om de benodigde investeringen te doen.

Dat subsidie voor isolatie helpt, bleek wel in 2016: de subsidie die toen beschikbaar kwam, was binnen no time op. Subsidie verlaagt de financiële drempel; zo wordt verduurzamen toegankelijker en maken we vaart met het terugbrengen van het energieverbruik in Nederland. 

Voor Verenigingen van Eigenaars is overigens nog wel subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen. 

Meer informatie

Besparen op energie? Lees hoe

Over de auteur

Maarten Eeke van der VeenMaarten Eeke van der Veen is beleidsadviseur Energie bij Vereniging Eigen Huis: ‘Het verduurzamen van huizen biedt veel kansen voor huiseigenaren. Maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen de volgende stap ook daadwerkelijk kan nemen?’