Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Van gas los: gluren bij de buren

Geplaatst op 22 mrt 2018 , bijgewerkt 22 mrt 2018, 16:00

Als het aan het kabinet ligt, gaan we voor 2050 ‘van gas los’. Maar veel van onze leden die koken en stoken op gas vragen zich af: hoe? Energiedeskundige Theo Elfrink raadt aan eens te ‘gluren bij de buren’.

Iedere woonsituatie is anders. Wat de beste eerste stap naar ‘gasloos’ wonen is, hangt dan ook af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van het bouwjaar van de woning en van de energiebesparende maatregelen die mogelijk al zijn genomen. 

Hoog of laag energieverbruik

Ook het huidige energieverbruik kan bepalen welke stappen u gaat zetten. Is het energieverbruik laag, dan is een investering in bijvoorbeeld een warmtepomp lastig terug te verdienen. Voor wie een gemiddeld verbruik heeft en de cv op een lage temperatuur kan stoken, is de aanschaf van een warmtepomp een stuk aantrekkelijker. 

Hoe besparen anderen op energie?

Een tip die ik wil geven: ga eens kijken hoe anderen het doen. Op fora op internet of gewoon in het echt. Of misschien heeft uw installateur al energiebesparende maatregelen genomen in de buurt. Heeft een buur al een warmtepomp? Vraag hoe deze bevalt. Waarom heeft de buurman gekozen voor de warmtepomp? Wat was de investering? Wat bespaart hij ermee? Is er veel onderhoud nodig?

Alternatieven voor de cv

In het Eigen Huis Magazine van maart kunt u meer lezen over de alternatieven voor de cv-ketel: van een hybride warmtepomp en palletkachel tot een zonneboiler. Een helder overzicht met de voor- en nadelen van elke optie op een rij:


Over de auteur

Theo Elfrink - Vereniging Eigen HuisTheo Elfrink is energiedeskundige bij Vereniging Eigen Huis: ‘De energietransitie kent geen eenduidige technische oplossing, het gaat om de beleving die mensen erbij hebben.’