Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Help uw kind een huis kopen: 4 tips

Geplaatst op 28 mrt 2018 , bijgewerkt 28 mrt 2018, 09:00

Voor starters is het een uitdaging om een huis te kopen. Als ouder wilt u misschien bijspringen. Welke mogelijkheden zijn er? Financieel specialist Clasien Ouderdorp belicht 4 opties.

Nu de spaarrente zo ongeveer nul is, hoor ik steeds vaker om me heen dat mensen een alternatieve bestemming zoeken voor hun spaargeld. Een kind of kleinkind helpen bij het kopen van een huis kan die bestemming zijn. Hoe kunt u helpen?

1. Schenken

Misschien heeft u meer spaargeld dan u zelf nodig heeft. Dan is geld schenken aan uw kind een optie. Zo maakt u het kopen van een huis makkelijker; uw zoon of dochter heeft minder, of misschien zelfs geen hypotheek nodig. Belastingvrij schenken kan eenmalig tot maximaal € 100.800 (in 2018) als uw kind jonger is dan 40 jaar en hij of zij het geld gebruikt voor de eigen woning. Lees meer over schenken >

2. Lenen

Terug naar de spaarrekening. Stel: u heeft voldoende geld, maar schenken vindt u een brug te ver. Dan is geld lenen aan uw kind een mogelijkheid. Op deze manier krijgt u waarschijnlijk meer rente dan bij de bank. Als u de lening volgens de regels afspreekt en vastlegt, is de rente fiscaal aftrekbaar.  

Let op: er kan een knelpunt ontstaan als uw kind naast uw lening ook nog geld van de bank nodig heeft. De bank toetst namelijk of het inkomen voldoende is voor de totale financiering van het huis. Dit kan betekenen dat de bank de hypotheek niet wil verstrekken.  

3. Borg staan

Vroeger heel gewoon, nu bepaald niet meer. Geldverstrekkers hanteren namelijk het uitgangspunt dat een huizenkoper de hypotheek op eigen inkomen moet kunnen betalen. Soms lukt het toch. Eén van de voorwaarden is dan in elk geval dat uw kind binnen een paar jaar aantoonbaar wel voldoende inkomen heeft.   

4. (Mede)eigenaar worden

Naast schenken, lenen en borg staan, zijn er nog andere oplossingen te bedenken. Bijvoorbeeld (mede)eigenaar worden van de woning. Daar zitten wel nogal wat haken en ogen aan. Laat u zich goed voorlichten door een financieel adviseur voordat u op deze manier investeert.  

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Het kan een fijn gevoel geven om uw geld te laten werken voor het woonplezier van uw kinderen.’