Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huis verkocht, wat zijn de fiscale gevolgen?

Geplaatst op 18 apr 2018 , bijgewerkt 18 apr 2018, 12:00

Wie zijn huis gaat verkopen, heeft na verkoop meestal óf een overwaarde óf een restschuld. En dat heeft fiscale gevolgen. Fiscaal jurist Tjalling Letterie legt uit welke.

Staat uw huis in de verkoop? Als fiscaal jurist bij vereniging Eigen Huis zie ik met regelmaat dat niet iedereen de fiscale gevolgen van een verkoop kent. Meestal is er namelijk een overwaarde of een restschuld. Ook wat huizenbezitters na de verkoop gaan doen, maakt uit. Door naar een volgende koophuis of eerst een tijdje huren?

Fiscale gevolgen bij een overwaarde

Wie een overwaarde heeft en een andere woning koopt, doet er fiscaal gezien goed aan de overwaarde te gebruiken bij de aankoop van het nieuwe huis. Stopt u de overwaarde niet in de volgende woning en financiert u de aankoop dus weer volledig met een lening, dan heeft u namelijk geen recht op renteaftrek over het gedeelte van die lening ter grootte van de overwaarde. Dit min of meer verplicht besteden van de overwaarde aan de woning heet de bijleenregeling.

Fiscale gevolgen bij een restschuld

Geen overwaarde, maar juist een restschuld? Is de restschuld vóór 1 januari 2018 ontstaan, dan kunt u de rente daarover nog maximaal vijftien jaar aftrekken. U hoeft deze schuld niet af te lossen, maar het is wel aan te raden: na vijftien jaar stopt de renteaftrek en worden de lasten van die schuld dus hoger. Veel banken eisen overigens dat u een restschuld binnen tien jaar aflost. Is de restschuld ontstaan op 1 januari 2018 of later? Dan is de rente hierover niet aftrekbaar.

Twee koopwoningen

Het kan zijn dat u straks tijdelijk twee koopwoningen heeft: de oude is nog niet verkocht, de nieuwe al gekocht. Dan heeft u voor beide woningen recht op renteaftrek. Voor de woning waarin u nog niet woont, hoeft u geen eigenwoningforfait op te geven. In de Belastingaangifte wijst zich dit vanzelf.

Tijdelijk huren

Na verkoop is tijdelijk huren ook een optie. Ook dit heeft fiscale gevolgen. Wie langer dan drie jaar huurt, hoeft de overwaarde niet te besteden aan een nieuwe woning. U kunt dan weer de volledige aankoopprijs van een woning financieren met renteaftrek.

Daar staat tegenover dat u eventuele oude fiscale rechten op een aflossingsvrije hypotheek verliest; had u in 2012 al een aflossingsvrije hypotheek en had u deze ook nog bij de verkoop, dan bent u niet verplicht om deze gedurende de looptijd af te lossen om recht te hebben op renteaftrek.

Lost u de hypotheek van uw oude woning af, dan moet u, om recht te blijven houden op renteaftrek, in dat jaar of het jaar daarop weer een nieuwe lening aangaan voor de aankoop of verbouwing van een woning. Wie de lening later aangaat en de renteaftrek wil behouden, moet die lening minimaal annuïtair aflossen.

Dus gaat u uw huis verkopen, houd deze fiscale gevolgen in het achterhoofd!

Meer informatie

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘De verkoop van een woning heeft vaak meer fiscale gevolgen dan mensen denken.’