Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Overlijdensrisicoverzekering voor (ex-)patiënten: 3 ontwikkelingen

Geplaatst op 09 mei 2018 , bijgewerkt 09 mei 2018, 11:00

Voor het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering nodig. Voor mensen die ziek zijn of zijn geweest is het regelen van zo’n verzekering niet makkelijk. Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, belicht de 3 nieuwste ontwikkelingen.

Uw gezondheid kan een knelpunt zijn als u een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. De verzekeraar mag weigeren, of, afhankelijk van de klachten, een premieopslag berekenen. Het goede nieuws is dat steeds meer verzekeraars (ex-)patiënten accepteren. Dat laten ook de volgende 3 ontwikkelingen zien:

1. Nieuw predictiemodel voor verzekeraars

Sinds 1 mei 2018 is er voor verzekeraars een nieuw zogeheten predictiemodel beschikbaar. Hiermee kunnen de risico’s voor borstkankerpatiënten op overlijden nauwkeuriger worden berekend. Veel verzekeraars baseren risico’s voor (ex-)patiënten op oude statistieken. Nu er steeds meer data beschikbaar komen, zijn risico’s beter in te schatten en kan deze groep zich beter verzekeren. En misschien zelfs profiteren van premieverlagingen. 

2. Aanvraagtraject speciaal voor (ex-)patiënten

Independer en Intermediair Chronisch Zieken hebben een speciaal aanvraagtraject voor (ex-)patiënten. Zij zoeken uit bij welke verzekeraar u terechtkunt en of de premie omlaag kan als u de overlijdensrisicoverzekering wilt oversluiten naar een nieuwe.  

3. Geen overlijdensrisicoverzekering nodig bij NHG

Met ingang van 2018 heeft Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de eis van een overlijdensrisicoverzekering laten vervallen voor nieuwe hypotheken. Zo hebben mensen die zich moeilijk kunnen verzekeren toch een kans op een hypotheek. Het is alleen wel zo dat niet alle geldverstrekkers akkoord gaan met het laten vervallen van een overlijdensrisicoverzekering; zij eisen vaak dat het bedrag boven de 80 % van de marktwaarde toch verzekerd wordt.

Kan de premie omlaag?

Wie ziek is of is geweest kan zich dus steeds beter verzekeren tegen overlijden. Heeft u ooit een premieopslag gekregen omdat u ziek was of bent, dan is het zeker de moeite waard om de overlijdensrisicoverzekering eens onder de loep te nemen. Door de nieuwe ontwikkelingen schat uw verzekeraar de risico’s misschien anders in waardoor de premie omlaag kan. En dat is toch mooi meegenomen.

Meer informatie

Over de auteur

Karin Boog - Vereniging Eigen huisKarin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Zeg de oude overlijdensrisicoverzekering pas op als u de nieuwe polis in huis hebt, en dus ook medisch bent goedgekeurd door de nieuwe verzekeraar.'