Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Huis kopen? Vergeet de belastingen niet

Geplaatst op 11 jul 2018 , bijgewerkt 11 jul 2018, 16:00

Wie een huis koopt, betaalt naast de hypotheek nog heel wat andere vaste lasten, zoals belastingen. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis, zette de belastingen op een rij.

Starters vragen ons vaak met welke vaste lasten ze rekening moeten houden bij het kopen van een huis. De hypotheek is duidelijk, maar wat komt daar nog bij? 

Huiseigenaren krijgen met een flink aantal belastingen te maken; een huis verplaats je niet zomaar en is dus een makkelijke prooi om belasting over te heffen. Om verrassingen te voorkomen, heb ik de belastingen op een rij gezet, verdeeld onder gemeentelijke belastingen, waterschapsbelastingen en rijksbelastingen:

Gemeentelijke belastingen

  • Ozb (onroerendezaakbelasting)  –  algemene belasting voor voorzieningen in de gemeente.
  • Rioolheffing – belasting voor bijvoorbeeld de afvoer van huishoudelijk afvalwater en het op peil houden van grondwater.
  • Afvalstoffenheffing – belasting voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

Waterschapsbelastingen

  • Watersysteemheffing – belasting voor onderhoud aan beken, sloten en dijken en het op peil houden van de waterkwaliteit.
  • Zuiveringsheffing – belasting voor het zuiveren van afvalwater.

Rijksbelastingen

  • Inkomstenbelasting – huiseigenaren hebben te maken met het eigenwoningforfait in box 1.
  • Overdrachtsbelasting – belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt.
  • Omzetbelasting (btw) – belasting voor kopers van nieuwbouw of voor wie zijn woning laat onderhouden of verbouwen.
  • Leidingwaterbelasting – belasting over het verbruik van drinkwater.
  • Energiebelasting – belasting over het verbruik van elektriciteit of gas.

Voor niets gaat de zon op…?

En dan is er nog de belasting die huiseigenaren met zonnepanelen mogelijk moeten betalen. Wie een nieuwbouwwoning of –appartement koopt, krijgt er tegenwoordig vrijwel altijd zonnepanelen bij. Lever je hiermee energie terug, dan word je door de Belastingdienst gezien als btw-ondernemer. Gelukkig leidt dat in de praktijk eerder tot een eenmalige belastingteruggave dan tot een jaarlijks te betalen aanslag. Zelfs de opkomst van de zon kan dus gevolgen hebben.

Hoeveel belasting?

Wie een huis koopt, moet dus heel wat belastingen betalen. Maar hoe hoog zijn die belastingen dan? Dat verschilt per gemeente en huishouden. Ontdek hoe hoog de gemiddelde woonlasten in uw gemeente zijn en bekijk de resultaten van ons gemeentelijk woonlastenonderzoek.

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Wees bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’