Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Appartement en VvE: zo regel je een dakterras

Geplaatst op 01 aug 2018 , bijgewerkt 01 aug 2018, 15:00

Mag je als bewoner van de bovenste verdieping van een appartementencomplex een dakterras maken? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe het zit.

Hoe heerlijk zou het zijn om met dit warme weer een dakterras te hebben als je bovenin een appartementencomplex woont. Mag je dit zomaar realiseren? En zo ja, hoe pak je dit aan?

Toestemming VvE

Het dak behoort tot de zogeheten gemeenschappelijke delen; appartementsbewoners zijn hier gezamenlijk eigenaar van. Wie zo’n gemeenschappelijk deel wil aanpassen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een dakterras, heeft toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Aan toestemming zijn soms voorwaarden verbonden. Denk hierbij aan afspraken over onderhoudskosten en aansprakelijkheid.

Exclusieve gebruiksrecht

Belangrijk om te weten: toestemming van de VvE is persoonsgebonden. Officieel moet u het dakterras dus verwijderen als u gaat verhuizen. Door het zogeheten exclusieve gebruiksrecht te regelen, kunt u deze situatie voorkomen. Met dit recht bent u de enige die het dakterras mag gebruiken. En bij verhuizing gaat het dakterras automatisch mee naar de volgende eigenaar.

Om het exclusieve gebruiksrecht te krijgen, moeten de splitsingsakte en splitsingstekening bij de notaris worden gewijzigd. Hier gaat een besluit van de VvE aan vooraf. Vaak wordt in de gewijzigde splitsingsakte direct afgesproken hoe het zit met bijvoorbeeld de onderhoudskosten. De notariskosten zijn meestal voor wie het exclusieve gebruiksrecht wil hebben.

Omgevingsvergunning nodig?

Zijn toestemming van de VvE en het exclusieve gebruiksrecht geregeld, dan kunt u onbezorgd genieten van het dakterras. Nog een laatste tip: informeer altijd even bij de gemeente of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Wilt u er zeker van zijn dat het dakterras van u is en blijft, regel het met de VvE en wijzig de splitsingsakte en splitsingstekening bij de notaris.’