Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Doorhaling hypotheek: wanneer wel, wanneer niet

Geplaatst op 08 aug 2018 , bijgewerkt 08 aug 2018, 11:00

Wanneer moet ik mijn hypotheek laten doorhalen bij het Kadaster en wanneer niet? Het is een vraag die veel leden stellen. Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe het zit.

Een hypotheek laten doorhalen (ook wel royeren of uitschrijven) bij het Kadaster kost geld en moeite. Daarom is het interessant eens te kijken naar wanneer dit nodig is en wanneer niet. De volgende situaties zijn mogelijk:

U gaat uw huis verkopen

Bij de verkoop van uw huis wordt de hypotheek altijd doorgehaald. Een notaris, gekozen door de koper, regelt de overdracht, lost uw hypotheek af uit de verkoopopbrengst en zorgt voor doorhaling van de hypotheek.

U sluit uw hypotheek over

Ook bij het oversluiten van een hypotheek wordt de hypotheek doorgehaald. De inschrijving van de oude geldverstrekker maakt plaats voor de inschrijving van de nieuwe geldverstrekker. Dit wordt gedaan door de notaris die de nieuwe hypotheekakte regelt.  

U lost uw hypotheek af

Als u de hypotheek aflost uit spaargeld en niet verhuist, bent u niet verplicht om de hypotheek te laten doorhalen. Het kan handig zijn om de inschrijving te laten staan als u later opnieuw geld wilt lenen bij dezelfde geldverstrekker. Dit bespaart kosten voor een nieuwe hypotheekakte. Gaat u de woning verkopen, dan is doorhaling van de hypotheek wel nodig. 

Tip: als uw huis verkocht wordt en u heeft uw hypotheek al afgelost, ga dan zelf op zoek naar een notaris voor de doorhaling van uw hypotheek. Doet u dit niet, dan regelt de notaris van de koper de doorhaling en heeft u geen invloed meer op de prijs. 

Kosten doorhalen hypotheek

Het laten doorhalen van een hypotheek kost geld. Het loont om de tarieven van een aantal notarissen te vergelijken; de prijzen variëren van nog geen honderd tot wel vierhonderd euro. Deze kosten kunt u fiscaal aftrekken als de rente op de hypotheek ook aftrekbaar was.  

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘De notaristarieven voor het doorhalen van een hypotheek verschillen nogal. Kunt u zelf een notaris kiezen, vergelijk dan altijd een aantal tarieven en vraag altijd of er bijkomende kosten zijn.’