Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Geplaatst op 21 aug 2018 , bijgewerkt 21 aug 2018, 09:00

Ik ga mijn huis verkopen en heb een overwaarde. Kan ik bij de nieuwe financiering nog gebruikmaken van mijn aflossingsvrije hypotheek? Het is een veelgestelde vraag van onze leden. Fiscaal jurist Tjalling Letterie legt uit hoe het zit.

Wie jaren geleden een woning heeft gekocht, heeft meestal een aflossingsvrije hypotheek en nu een flinke overwaarde. Hoe werkt dat bij verhuizen? Kan deze ‘oude’ hypotheekvorm mee naar een volgende woning? En houdt u daarbij het recht op hypotheekrenteaftrek zonder aflosverplichting?

Overwaarde gebruiken

Om de aflossingsvrije hypotheek te houden, bent u verplicht de overwaarde te gebruiken bij de aankoop van uw volgende woning. Anders heeft u voor het deel van de overwaarde geen recht op hypotheekrenteaftrek; voor het andere deel van de lening geldt het recht op renteaftrek wel. 

Renteaftrek zonder aflosverplichting

En hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek zonder aflosverplichting? Of u hier recht op houdt, hangt af van het zogeheten overgangsrecht. Het overgangsrecht geldt in de volgende situaties:

  • u had op 31 december 2012 een huis met een hypotheek. 
  • u heeft in 2012 een woning gekocht en daarvoor in 2013 een hypotheek afgesloten.

Hypotheek oversluiten

U kunt het overgangsrecht verliezen als u te lang geen hypotheek meer heeft. Wilt u de hypotheek oversluiten en het recht op hypotheekrenteaftrek zonder aflosverplichting houden, dan moet u dit uiterlijk aan het einde van het volgende jaar regelen.

Na verkoop van uw oude woning en aflossing van de hypotheekschuld heeft u dus nog even de tijd om een nieuwe woning te kopen. Wacht u langer dan het einde van het volgende jaar, dan gelden de nieuwe regels: de lening moet minimaal annuïtair worden afgelost om recht te houden op renteaftrek. 

Toch een aflossingsvrije lening?

Gaat u toch opnieuw een aflossingsvrije lening aan, dan is dit geen eigenwoningschuld maar een schuld die in box 3 valt. U heeft dan geen recht op renteaftrek; een afweging die u zelf of met de hulp van een hypotheekadviseur kunt maken. 

Meer informatie

Alles over de aflossingsvrije hypotheek

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Het is goed om te weten hoe lang u een beroep kunt doen op uw fiscale rechten.'