Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Van aardgas los begint met isoleren

Geplaatst op 30 aug 2018 , bijgewerkt 30 aug 2018, 11:30

De verkoop van warmtepompen aan huiseigenaren is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Toch worden er jaarlijks veel meer hr-ketels verkocht dan warmtepompen. Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, legt uit waarom dat logisch is.

Uit onderzoek van milieubeweging Natuur en Milieu en netbeheerder Alliander blijkt dat er vorig jaar meer cv-ketels zijn verkocht. De milieubeweging reageerde verrast, we moeten immers van het aardgas af, toch? Een bekende reflex is met het vingertje te wijzen en gewenst gedrag af te dwingen, bijvoorbeeld door met een cv-ketelverbod mensen verplichtingen op te leggen. Want alleen dan koopt u geen cv-ketel meer, is de gedachte.

Omschakelen is niet simpel

Wie de cijfers nader bestudeert, ziet echter dat de alternatieven voor een cv-ketel, zoals een warmtepomp, pelletkachel of zonneboiler, harder groeien dan hun gasgestookte voorganger. Huiseigenaren maken dus al de overstap. Dat er ook nog veel cv-ketels worden verkocht, is eigenlijk best logisch:

  • Alle woningen moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Gemeenten moeten uiterlijk in 2021 duidelijkheid geven of, wanneer en hoe een wijk van het aardgas af gaat. Naast warmtepompen wordt daarbij bijvoorbeeld ook gekeken naar stadsverwarming en biogas. We moeten voorkomen dat huiseigenaren nu investeringen doen die later weggegooid geld blijken te zijn.
  • Voor veel huiseigenaren is de aanschaf van een warmtepomp een kostbare en ingrijpende beslissing. Het kost gemiddeld € 20.000 om een woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Dikwijls moet een woning extra worden geïsoleerd en luchtdicht gemaakt worden en leidingen en radiatoren moeten mogelijk worden aangepast, zodat de warmtepomp goed werkt. Veel leden vragen zich af hoe ze dit in vredesnaam moeten financieren, wat de beste stappen zijn en wie ze daarbij kan helpen.
  • Tegelijkertijd schieten installateurs, hypotheekadviseurs en makelaars ernstig tekort in hun adviezen.
  • Als een woning al redelijk geïsoleerd is, kan een hybride warmtepomp een goedkoper en minder ingrijpend alternatief zijn. Daarvoor is nog steeds wel een cv-ketel nodig.

Isoleren

Volledige vervanging van een cv-ketel door bijvoorbeeld een warmtepomp is veelal niet het startpunt van het milieuvriendelijker maken van een woning, maar eerder het sluitstuk. Dit betekent dat de aanschaf van een energiezuiniger cv-ketel, al dan niet met een hybride warmtepomp, op dit moment vaak nog een logische keuze is. Ook daarmee boekt de huiseigenaar milieuwinst. En in de tussentijd isoleren. Dat loont altijd en je maakt de woning klaar voor de overstap naar aardgas vrij.

Klimaattafels aan zet

De onderhandelaars aan de klimaattafels zijn aan zet huiseigenaren te helpen en hun zorgen weg te nemen. De partijen aan tafel moeten niet alleen focussen op warmtepompen en andere alternatieven voor aardgas. Ze moeten beginnen bij het begin; isoleren. En daarbij niet met de vinger wijzen, maar een helpende hand uitsteken. 

Over de auteur

Maarten - Vereniging Eigen Huis

Maarten Eeke van der Veen is beleidsadviseur Energie bij Vereniging Eigen Huis: ‘Het verduurzamen van huizen biedt veel kansen voor huiseigenaren. Maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen de volgende stap ook daadwerkelijk kan nemen?’