Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Makelaars meten met verschillende maten: deel 2

Geplaatst op 05 sep 2018 , bijgewerkt 05 sep 2018, 13:00

Makelaars zijn verantwoordelijk voor het vermelden van het juiste woonoppervlak in verkoopinformatie, zo oordeelde de Hoge Raad onlangs. Een belangrijke uitspraak voor huizenkopers, legt jurist Corine Jansen uit.

Makelaars scheppen soms een te rooskleurig beeld van de oppervlakte van een woning, schreef ik eerder al in mijn blog Makelaars meten met verschillende maten. Makelaars die zijn aangesloten bij NVM, VBO of VastgoedPRO moeten zich aan de zogeheten meetinstructie houden bij het bepalen van de netto woonoppervlakte van een woning. Maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Huizenkopers zijn de dupe: ze betalen voor vierkante meters die er helemaal niet zijn.

Makelaar aansprakelijk

Een recente uitspraak van de Hoge Raad over de meetinstructie geeft huizenkopers een sterkere positie. De uitspraak is een vervolg op een eerdere zaak bij het Hof tussen een koper en een NVM-makelaar. Het Hof oordeelde toen dat de makelaar aansprakelijk was voor het vermelden van een te groot woonoppervlak in de verkoopbrochure. Hierna stapte de makelaar naar het hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad, die onlangs uitspraak deed.

Meetinstructie beschermt huizenkopers

De vraag waar de Hoge Raad zich over heeft gebogen is: in welke mate kan een koper rechten ontlenen aan de meetinstructie? De meetinstructie is er om huizenkopers te beschermen; een koper mag ervan uitgaan dat de vermelde oppervlakte in de verkoopinformatie is gemeten volgens de meetinstructie, zo oordeelde de Hoge Raad.

Dit kan anders zijn als een koper uit verklaringen of gedragingen van de verkoopmakelaar kon begrijpen dat de vermelde oppervlakte niet volgens de meetinstructie is gemeten, of als de omstandigheden reden waren te twijfelen aan de juistheid van de vermelde oppervlakte. Van deze uitzonderingen was in deze zaak geen sprake.

Voorbehoud in verkoopbrochure

De makelaar deed ook een beroep op het voorbehoud in de verkoopbrochure: ‘Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend’. De Hoge Raad vindt deze vermelding onvoldoende om de makelaar te beschermen tegen aansprakelijkheid. Het is een standaardmededeling, niet specifiek genoeg om afbreuk te doen aan het vertrouwen dat de koper mag hebben in een juiste meting (volgens de meetinstructie dus) van de woning.

Meer duidelijkheid voor kopers

De uitspraak van de Hoge Raad is een belangrijke stap; in de meeste gevallen is de verkoopmakelaar dus verantwoordelijk voor het vermelden van de juiste woonoppervlakte in verkoopinformatie. En dat geeft huizenkopers meer duidelijkheid.

Meer informatie

Over de auteur

Corine Jansen - Vereniging Eigen HuisCorine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Terecht dat de makelaar in bovengenoemde zaak aansprakelijk is. Makelaars moeten betrouwbare informatie verstrekken over woningen die ze verkopen.’