Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Belastingtips: zo kunt u nog dit jaar geld besparen

Geplaatst op 31 okt 2018 , bijgewerkt 31 okt 2018, 15:00

Welke fiscale kansen kunt u dit jaar nog benutten? Fiscaal jurist Bobby Raghoenath licht er twee toe.

In 2019 krijgen huiseigenaren met verschillende fiscale en financiële veranderingen te maken. In sommige gevallen is het goed om nu nog in actie te komen, bijvoorbeeld als u wilt klussen in huis of als u veel vermogen heeft. Hieronder licht ik deze twee situaties toe.

Stel klussen aan huis niet uit

Overweegt u onderhoud aan uw woning, zoals schilderwerk, stukadoren, behangen of isolatiewerk? Dan kan het voordelig zijn deze klussen nog in 2018 te laten doen of in ieder geval de factuur voor die werkzaamheden te betalen. In 2019 stijgt het lage btw-tarief namelijk van 6 % naar 9 % en wordt dit onderhoud dus duurder.  

Gaat het om onderhoud aan een rijksmonument, dan kan het zeker zinvol zijn om dit in 2018 te laten uitvoeren. In 2019 komt de fiscale aftrek voor onderhoud aan monumenten te vervallen. Hiervoor in de plaats komt een subsidieregeling die strengere eisen stelt aan het soort onderhoud.

Voorkom heffing in box 3

Op 1 januari kijkt de Belastingdienst naar uw vermogen min de schulden. Is het positieve saldo boven de € 30.360 (€ 60.720 bij fiscale partners), dan bent u belasting verschuldigd in box 3. Wilt u dit voorkomen en bijvoorbeeld uw kinderen financieel steunen? Dan biedt een belastingvrije schenking uitkomst. Zolang uw kind (of de fiscale partner hiervan) tussen de 18 en 40 jaar oud is, mag u tot € 100.800 belastingvrij schenken voor de woning. 

Onder voorwaarden kunt u dit bedrag ook gespreid schenken over 2 of 3 jaar. De ontvanger mag de schenking verspreid over 2 of 3 jaar gebruiken voor aflossing van de hypotheekschuld. Hiermee kan een boeterente worden voorkomen.

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wees u bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’