Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Rijksmonument? Dit verandert er in 2019

Geplaatst op 20 nov 2018 , bijgewerkt 20 nov 2018, 18:00

Op 18 december stemt de Eerste Kamer over een nieuwe regeling voor monumenten, die er per 2019 vrijwel zeker gaat komen. De huidige monumentenregeling gaat dan flink op de schop. Tjalling Letterie, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit wat er verandert.

Wat verandert er aan de regeling voor monumenten?

Wie nu een rijksmonument heeft, kan 80 % van de onderhoudskosten die in een jaar zijn gemaakt aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. In 2019 wordt deze aftrekpost vervangen door een subsidie: je krijgt dan 38 % van de zogeheten instandhoudingskosten aan subsidie.

Niet alleen het percentage verandert dus, ook het soort kosten. Vielen onder de onderhoudskosten in de oude regeling nog werkzaamheden als een nieuwe keuken of badkamer, onder instandhoudingskosten vallen alleen kosten die je maakt om een monument in goede staat te houden. Denk hierbij aan schilderwerk en stucwerk. 

Is de nieuwe monumentenregeling een verbetering?

In veel gevallen vergoedt de nieuwe subsidieregeling een lager percentage van de gemaakte kosten. Ook komen minder kosten voor vergoeding in aanmerking. Voor een groot deel van de eigenaren van een rijksmonument is de nieuwe regeling dus een verslechtering. 

Hoe wordt de subsidie voor monumenten straks verdeeld?

De subsidie is straks voor iedereen hetzelfde. De hoogte van het inkomen en daarmee het belastingtarief waartegen de kosten aftrekbaar zijn, zijn niet meer bepalend. Iedereen krijgt voortaan maximaal 38 % van de kosten vergoed. Dit percentage kan lager worden als de subsidie opraakt; in dit geval moeten meer mensen de pot delen.

Hoe kan ik subsidie voor mijn monument aanvragen?

De periode voor het aanvragen van subsidie is beperkt, namelijk van 1 maart tot en met 30 april. Na deze periode kun je geen subsidieaanvraag meer indienen voor het afgelopen jaar. Subsidie aanvragen kan op www.cultureelerfgoed.nl. Hier is binnenkort een online portal beschikbaar. 

Meer informatie

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ben je eigenaar van een rijksmonument? Kijk dan goed wanneer het beste moment is om onderhoud te plegen.’