Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kerstboom in de hal, wie betaalt?

Geplaatst op 05 dec 2018 , bijgewerkt 05 dec 2018, 09:00

Wie betaalt de kerstboom in de hal van het appartementencomplex of de kerstversiering in het trappenhuis? Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe het zit.

Voor de gezelligheid en saamhorigheid is kerstversiering in een appartementengebouw natuurlijk altijd goed. Maar wie betaalt hiervoor? De Vereniging van Eigenaars (VvE)

Een VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren en beheert de zogeheten gemeenschappelijke delen en zaken, zoals de garage, het dak en het trappenhuis. In de splitsingsakte en het splitsingsreglement staat wat deze gemeenschappelijke delen en zaken precies zijn én welke kosten voor rekening van de appartementseigenaren komen. 

Afspraken huishoudelijk reglement

Volgens de splitsingsakte en het splitsingsreglement mag kerstversiering niet door de VvE worden betaald. Ook mag de versiering niet zomaar in de gemeenschappelijke ruimten worden aangebracht. U moet eerst toestemming vragen aan de Vergadering van Eigenaars en samen afspraken maken over bijvoorbeeld de periode waarin de kerstversiering mag hangen. Houd daarnaast rekening met. De gemaakte afspraken kunt u vastleggen in het huishoudelijk reglement.

Geld in de pot of een rekening

Als de kerstversiering niet uit de verenigingskas betaald mag worden, hoe kan een VvE de betaling dan het beste regelen? De oplossing kan een fysiek potje zijn. Of een aparte rekening. De VvE-leden die mee willen doen kunnen dan geld storten. Omdat een aparte rekening openen duur is, kiezen de meeste VvE’s voor een potje. 

Als u het zo regelt, heeft de VvE wel de gemeenschappelijke kerstboom en kerstversiering en komen de kosten hiervan niet voor rekening van de VvE. Een fijne Kerst!

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Maak als VvE goede afspraken over de betaling en plaatsing van kerstversiering in de gemeenschappelijke ruimten.’