Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Uit elkaar en je hypotheek

Geplaatst op 10 dec 2018 , bijgewerkt 10 dec 2018, 09:00

Als je samen een huis koopt en een hypotheek afsluit, zijn het huis en de hypotheek van allebei. Hoe gaat dat als je uit elkaar gaat? Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit.

Heb je samen een hypotheek, dan ben je samen verantwoordelijk voor de betaling van het hele bedrag; je bent beiden hoofdelijk aansprakelijk zoals dat heet. Wordt er niet betaald, dan kan de geldverstrekker bij beide partners aankloppen. Zo is het in het hypotheekcontract vastgelegd.

Partners die uit elkaar gaan moeten een beslissing nemen over de woning en daarmee over de hypotheek. Wat zijn de opties en waar moet je op letten? 

Optie 1: het huis verkopen

Partners die uit elkaar gaan kunnen ervoor kiezen het huis te verkopen. Als dit voldoende oplevert om de hypotheek af te lossen, is daarmee de kous af. Maar blijft er een restschuld over, dan gaat de geldverstrekker pas akkoord met de verkoop als hier een oplossing voor is; bijvoorbeeld aflossen uit een persoonlijke lening of door te lenen van familie. 

Optie 2: het huis overnemen

Een andere mogelijkheid is dat een van de partners het huis overneemt. In dit geval is het goed om vooraf de financiële mogelijkheden te onderzoeken. Is het inkomen voldoende om de hypotheek over te nemen? En is er voldoende ruimte om eventueel extra te lenen als de vertrekkende partner een deel van de overwaarde mee moet krijgen? 

Alleen als de hypotheek volgens de geldende regels betaalbaar blijft, is een geldverstrekker bereid om de hypotheek op één naam te zetten of kun je bij een andere geldverstrekker een nieuwe hypotheek krijgen. 

Maak heldere afspraken

Jammer genoeg maken partners regelmatig onuitvoerbare afspraken over de toedeling van de woning. Later blijkt dan dat de partner die de woning wil overnemen dit financieel niet voor elkaar krijgt. Het gevolg: de geldverstrekker is niet bereid om de andere partner uit het contract te schrappen. 

Dat heeft voor beiden vervelende gevolgen. Degene die in het huis wil blijven wonen, krijgt dat niet voor elkaar en degene die is vertrokken is nog steeds volledig aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Verkoop is dan vaak de enige oplossing, in de hoop dat het huis voldoende oplevert om de schuld af te lossen. 

Vermijd deze nare situatie door vooraf met een hypotheekadviseur of financieel echtscheidingsdeskundige te bekijken of de wensen wel haalbaar en betaalbaar zijn. 

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Betrek op tijd een deskundig adviseur bij uw scheidingsplannen. Dat helpt om een intensieve periode niet onnodig langer te laten duren.’