Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Energierekening stijgt in 2019, wat kun je doen?

Geplaatst op 20 dec 2018 , bijgewerkt 20 dec 2018, 13:00

Op 18 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met de energiebelastingtarieven voor 2019. Hierdoor gaat de energierekening flink omhoog. Hoe komt dat en wat kun je doen? Fiscaal jurist Bobby Raghoenath licht toe.

De gemiddelde huiseigenaar gaat in 2019 ruim € 160 meer aan belastingen betalen op de energierekening, berekende Vereniging Eigen Huis op basis van een gemiddeld energieverbruik van 3330 kWh en 1470 m3 per jaar. Dat is een stijging van ruim 26 % ten opzichte van 2018.

Waardoor stijgt de energierekening?

Dat de energierekening zo fors omhoog gaat, heeft drie oorzaken: 

  • De energiebelasting op gas stijgt, de belasting op elektriciteit daalt. Het kabinet wil namelijk dat huishoudens minder afhankelijk worden van aardgas.
  • Huishoudens die elektriciteit verbruiken, hebben recht op een korting op de energiebelasting van € 308,54. Betaal je geen energiebelasting omdat je met zonnepanelen voldoende energie opwekt? Dan krijg je die korting uitbetaald. Het kabinet verlaagt deze tegemoetkoming in 2019 met € 51. 
  • De overheid stelt steeds meer subsidie beschikbaar om duurzame energieprojecten te bekostigen. De bijdrage daaraan door huishoudens en bedrijven neemt ieder jaar verder toe via de Opslag Duurzame Energie.

Energierekening verlagen: dit kun je doen

Met een ongewijzigd energieverbruik is de kans dus groot dat je in 2019 een hogere energierekening krijgt. Bereken met onze Energiebelastingtool hoeveel extra belasting je komend jaar gaat betalen. 

Wil je dit voorkomen? Onderzoek dan eens de mogelijkheden om energie te besparen, zoals het (beter) isoleren van je woning. Of misschien is het interessant te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Een andere optie is wisselen van energieleverancier. Vaak profiteer je hierbij van gunstige leveringstarieven. 

Wie weet krijg je op deze manier, ondanks de belastingverhogingen, het komende jaar tóch een lagere energiejaarnota.

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘"Energieslapers” zijn vaak het onvoordeligst uit. Kom in actie en pak uw fiscaal voordeel.'