Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

WOZ-waarde controleren: 5 tips

Geplaatst op 24 jan 2019 , bijgewerkt 27 jan 2020, 14:00

In januari of februari valt de WOZ-beschikking op de mat. Omdat de hoogte van sommige belastingen afhankelijk is van je WOZ-waarde, is het goed deze te controleren. Fiscaal jurist Bobby Raghoenath legt in 5 tips uit hoe je dit kunt doen.

De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente aan je woning toekent op 1 januari van het vorige jaar. In 2021 ontvang je dus de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2020. De waarde bepaalt bijvoorbeeld hoeveel onroerendezaakbelasting en watersysteemheffing gebouwd je betaalt. Een te hoge WOZ-waarde kan er dus toe leiden dat je teveel belasting betaalt. Hoe kun je de WOZ-waarde controleren? 

1. WOZ-taxatieverslag

Vraag het gratis taxatieverslag bij de gemeente op of via mijn.overheid.nl. In het taxatieverslag staat namelijk de onderbouwing van de WOZ-waarde. Ook vind je er vaak informatie over drie verkochte woningen die de gemeente bij de WOZ-waardevaststelling heeft gebruikt. Zijn deze woningen helemaal niet vergelijkbaar, maar is wél dezelfde waarde aan je woning toegekend? Grote kans dat bezwaar maken zin heeft. 

2. WOZ-waardeloket

Via het online WOZ-waardeloket kun je gratis de WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen. Onderzoek bijvoorbeeld of er geen grote afwijkingen zijn met de WOZ-waarde van de buren die een vergelijkbare woning hebben. 

3. Kadaster

Bij het Kadaster kun je voor € 2,95 een koopsommenoverzicht opvragen. Dit is een overzicht van verkoopprijzen van huizen en appartementen met een bepaalde postcode die de afgelopen vijf jaar  zijn gekocht door particulieren. Met deze informatie kun je zelf op zoek naar verkoopcijfers van woningen die (beter) vergelijkbaar zijn met jouw woning. 

4. WOZ-referentierapport

Ontdek met de WOZ-check of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft. Je krijgt snel inzicht in je kans van slagen. Blijkt bezwaar maken de moeite waard, dan kun je een WOZ-rapport van Calcasa aanvragen. In dit rapport zie je welke woningen verkocht zijn rond de waardepeildatum én vergelijkbaar zijn met jouw woning. Het rapport kost € 19,50.

5. Taxatierapport

Zijn er weinig vergelijkbare woningen verkocht? Dan kan een taxatierapport uitkomst bieden. Laat de makelaar of beëdigd taxateur de waarde wel bepalen op de waardepeildatum en volgens de overige waarderingsregels van de Wet WOZ. Alleen die waarde kun je namelijk inbrengen in bezwaar of een daarop volgend beroep tegen de WOZ-waarde. 

Maak je kosten in je bezwaar of beroep? En word je uiteindelijk (gedeeltelijk) in het gelijk gesteld? Dan kom je vaak in aanmerking voor een proceskostenvergoeding. In ons e-book De WOZ in Beeld lees je hier meer over. 

Meer informatie 

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Controleer de WOZ-waarde altijd op de juistheid. Door tijdig bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde kun je een hoop belasting besparen.’