Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Vrij nemen voor herstel gebreken, wie betaalt?

Geplaatst op 21 feb 2019 , bijgewerkt 21 feb 2019, 09:00

Ontdek je een gebrek in je nieuwbouwwoning, dan neemt de aannemer gewoonlijk het herstel voor zijn rekening. Maar hoe zit het met de vrije dagen die je moet opnemen om de aannemer binnen te laten? Jurist Jurgen Jansen licht toe.

Wie een nieuwbouwhuis koopt, kan te maken krijgen met gebreken. Je moet de aannemer dan de gelegenheid geven om deze te herstellen. Als je daarvoor een vrije dag moet opnemen, dan wordt dat in het algemeen gezien als een risico ‘dat er nou eenmaal bij hoort’ als je nieuwbouw koopt. Maar er zijn grenzen. Waar die liggen, verschilt per situatie. Hieronder twee voorbeelden. 

Nieuwbouw met vijf lekkages

In 2014 kende de Raad van Arbitrage een vergoeding toe voor een deel van de opgenomen vrije dagen. Wat was het geval? De koper van een nieuwbouwappartement kreeg in de loop der jaren te maken met vijf verschillende lekkages. Onderzoek hiernaar en het herstel door de aannemer kostte veel tijd. De koper moest voor de lekkages maar liefst veertig keer vrij nemen. De Raad van Arbitrage oordeelde dat lekkage een normaal kopersrisico is. Ook als dat vijf keer gebeurt. 

Maar dat de koper daarvoor veertig vrije dagen moest opnemen vond de Raad buitensporig. Per lekkage vond de Raad drie dagen voor onderzoek en herstel een normaal aantal. De koper moest dus voor de vijf lekkages in totaal vijftien vrije dagen voor eigen rekening nemen. Voor de overige 25 vrij genomen dagen ontving de koper een vergoeding van €100 per dag, dus €2.500 in totaal.

Vrije dagen opnemen noodzakelijk?

Bij het toekennen van een vergoeding kijkt een arbiter ook of het echt nodig is de vrije dagen op te nemen. Dit speelde bijvoorbeeld in een zaak waarin de kopers last hadden van vocht- en schimmelproblemen. De aannemer moest omvangrijke herstelwerkzaamheden uitvoeren na oplevering van de woning. De kopers namen hiervoor vijf dagen vrij. Op dat moment woonden de kopers nog niet in het appartement. De arbiter vond de vrije dagen daarom niet noodzakelijk en wees een vergoeding af. 

Wel of geen vergoeding

Niet iedere vrije dag die je opneemt komt dus voor vergoeding door de aannemer in aanmerking. Als koper moet je gelegenheid geven voor herstel en daar hoort bij dat vrije dagen tot op zeker hoogte voor eigen rekening blijven. Als de aannemer te veel herstelpogingen en afspraken nodig heeft, mag je wel op een vergoeding rekenen. De eerste stap is dan de aannemer schriftelijk om een vergoeding vragen. Kom je er met hem niet uit, neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekeraar of maak gebruik van juridisch advies

Meer informatie

Over de auteur

Jurgen Jansen - Vereniging Eigen HuisJurgen Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Aannemers zien vaak alleen het herstel van een gebrek als hun verplichting, maar ook schade in de vorm van door de klant opgenomen vrije dagen kan gedeeltelijk voor rekening van de aannemer komen.’