Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Tips voor de belastingaangifte

Geplaatst op 28 feb 2019 , bijgewerkt 28 feb 2019, 09:00

Vanaf 1 maart kunnen we weer aan de slag met de belastingaangifte over 2018. Fiscaal jurist Bobby Raghoenath geeft 3 tips voor het invullen ervan.

Direct naar alle belastingtips

1. Huis gekocht?

Vorig jaar een huis gekocht? Vergeet dan de aftrekbare hypotheekrente en financieringskosten niet in te vullen. Bij het onderdeel ‘Hypotheken en andere schulden’ kun je deze aftrekposten opgeven. Bekijk welke kosten nog meer aftrekbaar zijn ›  

Heb je het recht van erfpacht op de grond en betaal je jaarlijks een vergoeding (canon)? Het bedrag dat je in 2018 hebt betaald kun je in de belastingaangifte opgeven bij het onderdeel ‘Woningen en andere onroerende zaken’.

2. Gescheiden?

In de praktijk komt het vaak voor dat één van de ex-partners na scheiding het volledige bedrag aan hypotheekrente betaalt en in de belastingaangifte aftrekt. Als sprake is van een gezamenlijke hypotheek, mag je maar 50 % als hypotheekrente in aftrek brengen. De andere 50 % kan eventueel als aftrekbare alimentatie worden opgegeven, maar dan moet dat wel afgesproken zijn in bijvoorbeeld een convenant.  

Over het jaar van de scheiding kunnen ex-partners ervoor kiezen om nog fiscaal partner te blijven. Je kunt dan voor de laatste keer de volledige aftrek eigen woning onderling vrij verdelen.

3. Tijdelijk je voormalige woning verhuurd?

Heb je in 2018 je te koop staande woning tijdelijk in de verhuur gezet? Houd er dan rekening mee dat je tijdens de verhuur nog wel de rente over de hypotheek moet doorbetalen. Die rente is niet aftrekbaar. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst de volledige betaalde hypotheekrente van de financiële jaaropgave van de bank overneemt en vooringevuld in de belastingaangifte opneemt als aftrekbare hypotheekrente. Je moet dit bedrag dus zelf corrigeren. Lees meer over de fiscale gevolgen bij tijdelijke verhuur › 

Meer belastingtips

Wil je meer tips voor de belastingaangifte? Bekijk ons overzicht met fiscale aandachtspunten voor de eigen woning. Mogelijk heb je hiermee de besparing op belastingadvies al binnen.

Meer informatie

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Neem de tijd voor de belastingaangifte. Met een goede voorbereiding voorkom je fouten en maximaliseer je het belastingvoordeel.’