Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hogere WOZ-waarde? Hypotheekrente omlaag

Geplaatst op 04 mrt 2019 , bijgewerkt 04 mrt 2019, 10:00

Het is weer de tijd van de WOZ-beschikkingen. Grote kans dat je WOZ-waarde is gestegen. Is dat het geval, dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit hoe het werkt.

Hypotheekrente en risicoklasse

Voor het bepalen van je hypotheekrente kijkt je geldverstrekker naar de verhouding tussen de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Deze verhouding bepaalt de zogeheten risicoklasse. Hoe meer risico de geldverstrekker loopt, hoe hoger de rente. Je betaalt dan een renteopslag. Dit geldt trouwens meestal niet voor hypotheken met NHG; daarvoor wordt één rentetarief gebruikt. 

Hypotheekrente kan mogelijk omlaag

Wordt je huis meer waard of los je (extra) af, dan verandert de verhouding tussen de marktwaarde en de hoogte van je hypotheek. Het risico voor de geldverstrekker daalt, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere rente, ook als je huidige renteperiode nog niet afloopt. 

Om te bepalen of je hypotheekrente tussentijds omlaag kan, kijkt je geldverstrekker naar de risicoklassen van je huidige rente. Dus niet naar de risicoklassen van dit moment.

Rente aanpassen: wat kun je doen? 

Een groeiende groep geldverstrekkers past de hypotheekrente tussentijds automatisch aan als je (extra) aflost. Maar dat doen ze niet bij een hogere woningwaarde. Meestal moet je zelf in actie komen. Wat kun je doen?

  • Een goede start is ons stappenplan Hogere woningwaarde. In een paar stappen kun je beoordelen of een tussentijdse aanpassing van de hypotheekrente mogelijk is.  
  • Bekijk hierna in het voorwaardenoverzicht hoe jouw geldverstrekker te werk gaat en welke informatie nodig is om een lagere hypotheekrente voor elkaar te krijgen.
Dus heb je een hogere WOZ-waarde? Profiteer hiervan en ga aan de slag met je hypotheekrente.

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Rente wordt nooit met terugwerkende kracht aangepast. Stel het aanpassen van de rente dus niet uit.’