Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zomertijd: test de aardlekschakelaar

Geplaatst op 27 mrt 2019 , bijgewerkt 27 mrt 2019, 09:30

Het ingaan van de zomertijd is een mooi moment om de aardlekschakelaar te testen, legt onze bouwkundig specialist John Kersemakers uit.

Voordat ik een rondje door het huis loop om alle klokken een uur vooruit te zetten, test ik eerst de aardlekschakelaar. Het ingaan van de zomertijd is daar een ideaal moment voor: werkt de aardlekschakelaar goed, dan valt de stroom uit en daarmee de klokken. Twee vliegen in een klap.

Hoe test je de aardlekschakelaar? Bekijk de video ›

Lekstroom

Een aardlekschakelaar beschermt bij een storing in de elektrische installatie of een defect in elektrische apparaten. Meestal zit de aardlekschakelaar in de meterkast. Bij een lekstroom groter dan 30 mA, bijvoorbeeld als een wasmachine onder spanning komt te staan, schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit. Dit verkleint de kans op ongelukken.

Aardlekschakelaar testen

Fabrikanten van aardlekschakelaars adviseren de aardlekschakelaar maandelijks te testen. In de praktijk doet bijna niemand dat. Ik zou aanraden: twee keer jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomer- en wintertijd. Valt de stroom niet uit als je op de testknop van de aardlekschakelaar drukt, laat hem dan nakijken door een erkend installateur. 

Stroom ‘knalt eruit’

Knalt de stroom er bij jou vaak uit? Dit kan de volgende oorzaken hebben: 

  • op een groep zijn teveel apparaten aangesloten, waardoor de totale lekstroom te hoog wordt.
  • er zit een defect in een apparaat met veel vermogen, zoals een wasmachine, afwasmachine, koelkast, vriezer of oven.
  • er zit water in de buitenverlichting. 

De aardlekschakelaar kan natuurlijk ook gewoon stuk zijn; dan schakelt de stroom te snel, te traag of helemaal niet uit. 

Aardlekschakelaar verplicht 

Al sinds 1975 is een aardlekschakelaar verplicht voor alle elektrische leidingen en stopcontacten zonder randaarde. En sinds 1984 ook voor elektrische groepen en stopcontacten met randaarde. Woningen gebouwd na 1996 moeten minimaal twee aardlekschakelaars hebben. Dan valt niet in een keer alle stroom uit als ergens in huis een elektrisch probleem optreedt. 
 
Heb je een oude elektrische installatie? Zolang je hier geen aanpassingen aan doet hoef je geen aardlekschakelaars in de meterkast te laten installeren. Aan te raden is het wel, een aardlekschakelaar maakt je huis veiliger.  

Meer informatie

Over de auteur 

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij vereniging Eigen Huis: ‘Zelf heb ik een extra aardlekschakelaar en extra groepen laten aanbrengen bij het plaatsen van een nieuwe keuken met meerdere apparaten. Wel zo’n veilig gevoel.’