Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Buiten schilderen: zo pak je het aan

Geplaatst op 08 mei 2019 , bijgewerkt 08 mei 2019, 08:30

Het voorjaar is een goed moment om het buitenschilderwerk van je huis te controleren en aan te pakken. John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, vertelt waar je bij het buiten schilderen op moet letten.

Buitenschilderwerk controleren: waar let je op?

Gevels op het zuiden en het westen hebben het meest te lijden onder zon en regen. Kijk dus vooral goed naar die kanten van je huis als je het buitenschilderwerk controleert. 

Je buitenschilderwerk is aan onderhoud toe als de verf poedert, onvoldoende hecht of als de verf barst tot op de ondergrond. Of de verf poedert merk je bij het schoonmaken van de kozijnen; op het schoonmaakdoekje blijft de kleur van de verf achter.

Onderhoudsgevoelige plekken zijn de liggende delen van het kozijn en de overgangen tussen de liggende delen en het staande houtwerk. Let ook op de onderkanten van de kozijnen, op openstaande houtverbindingen, klemmende ramen en deuren en glasafdichting. Zijn deze plekken in slechte staat, dan kan vocht het hout indringen, met mogelijk houtrot tot gevolg. 

Lees ook ‘Zo geef je houtrot geen kans’ ›

Buiten schilderen: hoe pak je het aan?

Ga je de kozijnen buiten schilderen, begin dan bij eventuele gebreken aan het houtwerk. Krab kleine naadjes en putjes schoon en vul deze met een houtvuller geschikt voor buiten. Gebruik voor buitenreparaties nooit gewone plamuur. Is het hout erg beschadigd door bijvoorbeeld houtrot? Repareer dit met een houtrotvuller. Dicht open naden en kieren af een met elastische, overschilderbare kit. 

Het buitenschilderwerk zelf begint altijd met het goed ontvetten van de ondergrond, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten. Schuur beschadigde plaatsen licht op en vergeet daarbij de onder- en bovenkanten van de kozijnen niet. Op kaal hout moeten minimaal drie lagen verf zitten:  de grondverf, de voorlak en de aflakverf. Dan is het hout goed beschermd.

Ben je een beetje handig, dan kun je het buitenschilderwerk prima zelf doen. Voor wie het buiten schilderen liever uitbesteedt, heeft Vereniging Eigen Huis de Eigen Huis Schilderservice. Een betrouwbare vakschilder neemt de klus uit handen; je bent verzekerd van goed schilderwerk. 

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij vereniging Eigen Huis: ‘Mijn huis heeft dit jaar ook een schilderbeurt nodig. Vooral de dakkapel op het zuiden heeft het zwaar te verduren gehad. Ga je het schilderwerk zelf aanpakken, werk dan veilig met goede ladders en steigers.’