Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Recht op hypotheekrenteaftrek? Bewaar je bewijs

Geplaatst op 15 mei 2019 , bijgewerkt 15 mei 2019, 13:00

‘Wie stelt, moet bewijzen’, is de regel van de Belastingdienst, bijvoorbeeld als het gaat om hypotheekrenteaftrek. Maar hoe lang moet je als huiseigenaar kunnen bewijzen dat betaalde rente aftrekbaar is? Fiscaal jurist Bobby Raghoenath legt uit hoe het zit.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om rente over een lening die bedoeld is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je woning. En sinds 2013 gelden voor nieuwe hypotheekschulden bepaalde aflossingseisen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. 

Zolang de schuld bestaat en je rente betaalt, breng je de rente in aftrek in de belastingaangifte. Maar hoe lang moet je kunnen bewijzen dat die betaalde rente aftrekbaar is?  

Bewijs nodig zolang de financiering loopt

De bewijsstukken die je nodig hebt zijn de leenovereenkomst, de betalingsbewijzen van rente en kosten en bewijzen dat het geld is besteed aan de woning. Met name bij leningen voor verbouwingen kun je in de problemen komen als je jaren later niet meer kunt aantonen dat het geleende geld ook daadwerkelijk aan de verbouwing is besteed. 

Veel mensen denken dat de bewaarplicht van de bewijsstukken maar voor vijf of zeven jaar geldt. De vijf jaar is de navorderingstermijn: de Belastingdienst mag volgens de wet vijf jaar na afloop van het kalenderjaar geen aanslagen meer corrigeren. De zeven jaar is de termijn die de Belastingdienst stelt aan ondernemers voor het bewaren van de administratie. 

Voor de renteaftrek geldt een andere regel: zolang de financiering loopt, moet je niet alleen kunnen aantonen dat je de rente hebt betaald, maar óók dat het betaald is over een schuld die oorspronkelijk is aangegaan voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Als de looptijd van de lening dertig jaar is, dan betekent dat dus dertig jaar bewaarplicht.

Controle Belastingdienst

Ieder jaar dat je hypotheekrente claimt, staat het de Belastingdienst vrij om de bewijsstukken op te vragen. Dit werd onlangs bevestigd in een arrest van de Hoge Raad. Als de Belastingdienst bijvoorbeeld al tien jaar de aangifte opvolgt en geen controle doet, kan het best voorkomen dat ze in het elfde jaar wel om de bewijsstukken vraagt.

Kun je die stukken niet overhandigen, dan kan de Belastingdienst tot maximaal vijf voorgaande jaren de aftrek ongedaan maken via een navorderingsaanslag. Stel je recht op aftrek veilig door de stukken goed te bewaren en te digitaliseren. Voorkomen is beter dan genezen.

Meer informatie 

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Twijfel je of rente fiscaal aftrekbaar is, vraag de Belastingdienst dan vooraf om een schriftelijke standpuntbepaling en bewaar dit goed.’