Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Verhuizen? Dit zijn de gevolgen voor de belasting

Geplaatst op 22 mei 2019 , bijgewerkt 22 mei 2019, 09:00

Ga je verhuizen van koophuis naar koophuis? Dit kan gevolgen hebben voor de belasting, bijvoorbeeld bij overwaarde of een restschuld. Onze fiscaal jurist Tjalling Letterie licht toe waar je bij verhuizen op moet letten.

Overwaarde of restschuld?

De meeste mensen hebben in deze tijd overwaarde op hun huis. Maar misschien is de verkoop toch niet zo florissant verlopen en heb je juist een restschuld. Beide situaties hebben fiscale gevolgen als je opnieuw een lening aangaat voor je volgende woning en over die lening de rente wilt blijven aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.
 
Bekijk wat je opties zijn in bij overwaarde of restschuld ›

Goedkoper of duurder wonen?

Ook de hoogte van de aanschafprijs van je nieuwe woning is van belang. Val je bijvoorbeeld nog onder het overgangsrecht en heb je (gedeeltelijk) een aflossingsvrije hypotheek, dan kun je bij de aankoop van de nieuwe woning niet altijd weer hetzelfde bedrag aflossingsvrij lenen. Voor de verstrekking van nieuwe hypotheken gelden deze regels. Ga je verhuizen naar een duurdere woning? Dan moet je het extra deel van de lening minimaal annuïtair aflossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.
 
Bekijk wat je opties zijn bij goedkoper of duurder wonen ›  

Hypotheek meenemen of niet?

Heb je geen aflossingsvrije lening, maar een (bank-)spaarhypotheek? Dan is verhuizen een moment om te overwegen of je die hypotheekvorm nog wel wilt voortzetten. Het kan verstandig zijn het opgebouwde kapitaal uit te laten keren en hiermee de hypotheekschuld te verlagen. Laat een hypotheekadviseur goed doorrekenen wat de gevolgen hiervan zijn.

Bekijk of je jouw hypotheek mee kunt nemen bij verhuizen ›  

Toch maar niet verhuizen?

Zie je het in de huidige woningmarkt niet zitten om te verhuizen, maar wil je wel verbouwen of je huis verduurzamen? Lees hier wat de opties zijn voor het financieren van een verbouwing en voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Ook op fiscaal gebied zijn er bij verhuizen dus nogal wat vraagstukken te beantwoorden. We hebben alle fiscale vragen nog even op een rij gezet ›  

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Ga je verhuizen? Denk dan ook aan de fiscale gevolgen van een volgende woning.’