Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.
Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.
Een derde van de huwelijken eindigt tegenwoordig in een scheiding, met alle emotionele en financiële gevolgen van dien. Zeker als je samen een koophuis hebt, kan een scheiding vervelende fiscale gevolgen hebben, weet fiscaal jurist Bobby Raghoenath.
Ga je scheiden en vertrek je uit het gezamenlijke huis, dan heb je nog twee jaar de tijd voor de afwikkeling van de financiële zaken rondom dit huis. In deze periode kun je het verkopen of kan een van de twee het overnemen.
Je mag jouw aandeel in het huis en in de schuld gedurende deze twee jaar in box 1 opgeven, en het deel van de rente dat je verschuldigd bent én betaald hebt in aftrek brengen. Na deze twee jaar wordt jouw aandeel in de woning belast in box 3. Een hypotheekadviseur legde mij onlangs de volgende case voor:
Jeroen en Anja gaan in maart 2017 uit elkaar. Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben samen een koophuis en een (aflossingsvrije) hypotheek. Jeroen vertrekt in dezelfde maand uit de woning, Anja blijft met de kinderen achter. Omdat Jeroen een eigen onderneming heeft, is er onenigheid over de verdeling van de huwelijksgemeenschap. In maart 2019 is er nog geen knoop doorgehakt over de verdeling van het huis en de schuld. Jeroen heeft inmiddels een ander koophuis op het oog. Zijn vraag aan de hypotheekadviseur: kan ik voor een ander koophuis ook een deel aflossingsvrij lenen, zonder dat mijn recht op hypotheekrenteaftrek vervalt? |
Bobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Laat je vooraf goed informeren over de fiscale gevolgen bij een scheiding. Zo kun je op tijd bijsturen en voorkom je fiscale fouten.’