Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Je kind helpen bij het kopen van een huis: 3 aandachtspunten

Geplaatst op 24 jul 2019 , bijgewerkt 24 jul 2019, 09:10

Heb je overwaarde, dan kun je deze extra financiële ruimte gebruiken om je kind te helpen bij het kopen van een huis. Waar moet je in dit geval op letten? Financieel specialist Clasien Ouderdorp belicht 3 aandachtspunten.

Door de stijgende huizenprijzen kunnen starters moeilijk een huis kopen en hebben ouders vaak een grote overwaarde. Als ouder kun je die overwaarde gebruiken voor een lening of schenking aan je kinderen. Zij kunnen hiermee een huis financieren. Kinderen blij natuurlijk, maar is dit ook altijd verstandig voor jou als ouder? Een paar aandachtspunten.

1. Overwaarde voor jezelf gebruiken

Gebruik je de overwaarde voor de hypotheek van je kind, dan beperk je vaak je eigen mogelijkheden in de toekomst. Zeker als je de hypotheek die je voor je kind afsluit niet aflost. Misschien wil je later zelf een opeethypotheek, bijvoorbeeld omdat je een laag pensioen hebt en je inkomen wil aanvullen. Of omdat je het huis wil verduurzamen. De bank beoordeelt de overwaarde en een hypotheek voor je kind kan dan behoorlijk in de weg zitten. 

2. Hypotheekrente is niet aftrekbaar

Als je geld leent om te schenken of te lenen aan je kind, is de rente die je over deze (hypotheek)lening betaalt voor de belasting niet aftrekbaar. Dit komt omdat je het geld niet besteedt aan je eigen woning. De lening valt in box 3 (sparen en beleggen) van de inkomstenbelasting. 

3. Verhuizen en aflossen

Ben je van plan te verhuizen in de toekomst? Als je het huis verkoopt, moet je lopende hypotheken aflossen. Ook de hypotheek die je voor je kind hebt afgesloten. Je houdt dus minder over uit de verkoopopbrengst. Dit betekent dat je meer moet lenen voor de volgende woning. De rente over het extra geleende deel is niet aftrekbaar. Door de Bijleenregeling heb je geen recht op volledige hypotheekrenteaftrek.

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Natuurlijk wil je je kind helpen, maar kijk ook altijd naar je eigen toekomstplannen en wensen. Zo voorkom je later vervelende verrassingen.’