Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Wel of geen verbod op huisdieren?

Geplaatst op 05 aug 2019 , bijgewerkt 22 sep 2020, 16:50

Tot voor kort kon een VvE een verbod op huisdieren opnemen in het huishoudelijk reglement. En dat was voldoende. Door een uitspraak van het Hof zijn de regels nu veranderd, legt onze jurist Arianne Timmerman uit.

Eerder oordeelden de Hoge Raad en een aantal lagere rechters dat een VvE in het huishoudelijk reglement regels mag vastleggen over het houden van huisdieren.

Maar op 22 mei van 2019 volgde een uitspraak van het Hof: een verbod op huisdieren móét in het splitsingsreglement staan. Staat het hier niet in, dan mag een VvE huisdieren dus niet verbieden. 

Naar de notaris

Wil de VvE dit wel kunnen doen, dan betekent dit een gang naar de notaris. Een VvE mag wel zogenoemde ‘regels van orde’ opnemen in het huishoudelijk reglement, bijvoorbeeld dat huisdieren geen overlast mogen veroorzaken of dat ze de gemeenschappelijke ruimten niet vies mogen maken.

Wil je weten of jouw VvE huisdieren toestaat of verbiedt? Kijk dan dus eerst in het splitsingsreglement of hier iets over in staat. Zo niet, dan is er geen sprake van een verbod!

Meer over VvE's

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen huis. ‘Wil je weten hoe iets is geregeld binnen jouw VvE, raadpleeg dan de splitsingsakte, het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement.’