Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hypotheek aflossen? 4 tips

Geplaatst op 22 aug 2019 , bijgewerkt 22 aug 2019, 12:47

Huiseigenaren lossen massaal af op hun hypotheekschuld, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Waar moet je op letten bij extra aflossen? Financieel specialist Clasien Ouderdorp geeft 4 tips.

Vooral in het najaar is extra aflossen op de hypotheekschuld populair. Het geld waarmee je aflost staat dan op 1 januari niet meer op je bankrekening en telt zo niet meer mee voor de belasting in box 3. Mooi meegenomen. Wat levert extra aflossen op en waar moet je op letten? 

1. Eenmaal afgelost blijft afgelost 

Je kunt een aflossing op je hypotheek niet terugdraaien. Bekijk daarom eerst of je het geld wel permanent kunt missen. Twijfels? Bereken dan je persoonlijke adviesbuffer met de BufferBerekenaar van het Nibud.

2. Je maandlasten worden lager

Door extra af te lossen verlaag je de hypotheekschuld en worden je maandlasten (een beetje) lager. Hoeveel lager is afhankelijk van wat je stort, de hypotheekvorm, de hoogte van de schuld en het rentepercentage.

Een voorbeeld: een extra aflossing van € 5.000 op een aflossingsvrije hypotheek van € 150.000 met een rente van 2,5 % scheelt je ongeveer € 10 bruto per maand. Stort je € 25.000, dan levert dit je een voordeel op van ruim € 50 bruto per maand. Reken je nieuwe bruto- en nettolasten van tevoren goed door. Je hypotheekadviseur kan hierbij helpen.  

3. Je krijgt minder belastinggeld terug

Door het aflossen op je hypotheek ontvang je minder belastinggeld terug. Krijg je elke maand een voorlopige teruggave? Voorkom dat je teveel terugkrijgt en dit later moet terugbetalen. In ons stappenplan lees je hoe je de voorlopige teruggave kunt aanpassen. 

4. Je hypotheekrente kan misschien omlaag

Omdat je hebt afgelost, kan je hypotheekrente misschien naar beneden. Steeds meer geldverstrekkers verlagen automatisch tussentijds de rente als je daarvoor in aanmerking komt. Bekijk hoe jouw geldverstrekker hiermee omgaat ›  

Aflossingsvrije hypotheek

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Ook als je niet van plan bent extra af te lossen, is het goed eens te kijken hoe je er financieel voor staat. Met onze Risicoscan kom je hier snel en makkelijk achter. 

Meer over aflossen 

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Wil je voor het eind van het jaar extra aflossen, controleer dan bij je geldverstrekker voor welke datum je verzoek binnen moet zijn.’