Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Tips voor brandmelders in huis

Geplaatst op 11 sep 2019 , bijgewerkt 11 sep 2019, 15:00

Binnen 3 minuten kan een brand al zo hevig zijn dat je niet meer kunt vluchten, waarschuwt Brandweer Nederland. Brandmelders in huis zijn daarom van levensbelang. Welke soorten zijn er, waar kun je ze het beste ophangen en hoe lang gaan ze mee? Bouwkundig specialist John Kersemakers geeft tips.

Optische en thermische brandmelders 

De optische brandmelder is de meestgebruikte. Hierin zit een lichtgevoelige cel. Als de lichtbundel naar die cel wordt onderbroken door rook, gaat het alarm af. Een thermische brandmelder reageert op hitte en gaat af als de temperatuur plots snel stijgt. Deze is bijvoorbeeld geschikt voor in de keuken, omdat de melder hier niet moet afgaan door stoom en rook van het koken.  

Beste plek voor je brandmelder

Hang minimaal twee brandmelders op in huis: een in de hal, de ander op de overloop boven. Nog beter is het om ook brandmelders op te hangen in slaapkamers, in de woonkamer en in de ruimte waar de wasdroger staat. Doordat we steeds meer elektrische apparaten in huis hebben, zoals opladers voor telefoon en laptop, is de kans op brand in deze ruimtes groter. Hang brandmelders op het plafond, minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of in de buurt van een mechanisch ventilatiesysteem. 

Brandmelder testen 

Test brandmelders minimaal één keer per maand met behulp van de testknop en maak ze geregeld schoon met de stofzuiger. Koop bij voorkeur draadloos gekoppelde rookmelders. Die gaan allemaal af als één van de melders brandgevaar detecteert. Controleer ook de houdbaarheidssticker op de brandmelders; na tien jaar zijn ze op.

Meer informatie

Over de auteur 

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Bij mij thuis hangen rookmelders op de kritische plekken, zoals de hal en de overloop. Na een rokende zekering in de meterkast ben je blij dat er een hangt.’