Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Isoleren: wat zijn de aandachtspunten voor jouw huis?

Geplaatst op 30 sep 2019 , bijgewerkt 17 mrt 2020, 08:00

Verduurzamen begint met isoleren. Daarmee houd je de warmte in de woning. Welke isolatiemogelijkheden zijn er voor jouw huis? Bouwkundig specialist John Kersemakers geeft advies.

Dakisolatie

Schuin of plat: alle daken kun je isoleren, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. De binnenzijde isoleren is het makkelijkst, maar ook het meest risicovol. Doe je het verkeerd, kan het vocht in de woning condenseren in de houten (dak)constructies en houtrot veroorzaken. Bouwtechnisch gezien is de buitenzijde van het dak isoleren veiliger. Maar dit is ook ingrijpender omdat het dak hoger wordt en aanpassingen nodig zijn aan bijvoorbeeld de dakgoot.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuren werden tot begin jaren zeventig niet geïsoleerd. Wil je dit doen? Laat dan eerst controleren of de buitenmuur en spouw hiervoor geschikt zijn. De spouw moet bijvoorbeeld schoon en breed genoeg zijn en het voegwerk aan de buitengevel in goede staat. Heb je geen spouwmuur (bij woningen voor 1920) of kan de spouw niet geïsoleerd worden? Dan is gevelisolatie of een voorzetwand een optie.

Glas vervangen

Overweeg je hr++-glas? Houd er dan rekening mee dat dit lang niet altijd in oude ramen past. Vooral als je enkel glas hebt, is het maar de vraag of het raamkozijn zelf het zwaardere hr++- glas kan dragen zonder uit te zakken. Laat je hierover goed informeren door een glaszetter.

Vloerisolatie

Heb je een kruipruimte en is die makkelijk bereikbaar? Dan is het ’t meest efficiënt om de onderkant van de begane grondvloer te isoleren. Je kunt ook de bodem van de kruipruimte isoleren in plaats van de vloer zelf. Het rendement is dan wel een stuk minder.
Heb je een geen kruipruimte of is die niet bereikbaar? Isoleer dan de bovenkant van de vloer. Die wordt dan wel enkele centimeter hoger waardoor je bijvoorbeeld deuren moet inkorten. Ga je de vloer vervangen? Denk dan naast isolatie ook aan vloerverwarming. Dan is je woning beter geschikt voor lage temperatuur verwarming.

Welke isolatiemaatregelen je ook neemt, laat ze zoveel mogelijk uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Vergeet niet te ventileren

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Als je isoleert, verdwijnt de natuurlijke ventilatie. Dan heb je meer kans op vervuilde lucht, een hogere luchtvochtigheid en vochtproblemen zoals schimmels. Slecht voor je gezondheid dus. Plaats daarom bijvoorbeeld ventilatieroosters als je het glas in de kozijnen vervangt door hr++-glas.

 

Over de auteur 

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Op de houten begane grondvloer na is mijn hele woning geïsoleerd. Bij het vervangen van het glas heb ik gelijk de draairamen en deuren vervangen. Ook heb ik tochtstrips laten aanbrengen.’