Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Zo ontlucht je de cv-installatie

Geplaatst op 24 okt 2019 , bijgewerkt 24 okt 2019, 15:00

Maken je radiatoren borrelende geluiden? Dan zit er waarschijnlijk lucht in. Je cv geeft hierdoor minder warmte af en de leidingen kunnen gaan roesten. De oplossing: ontluchten. Bouwkundig specialist John Kersemakers legt uit hoe het werkt.

Ontluchten, zo werkt het

Wil je ontluchten, stook de cv-installatie dan eerst warm en open alle radiatorkranen. Zet de installatie vervolgens uit door de stekker uit het stopcontact te trekken. Alle lucht zit nu verspreid in de radiatoren en leidingen en verzamelt zich na afkoelen bovenin. 

Laat nu de lucht ontsnappen door de kraantjes bovenop de radiatoren open te draaien met een radiatorsleuteltje. Zodra er water uitkomt, draai je het kraantje dicht. Begin bij de radiatoren op de benedenverdieping.

Automatische ontluchters 

Soms heeft een cv-installatie automatische ontluchters, op het hoogste punt van de leidingen of in de cv-ketel. Die halen veel van de lucht uit je cv, maar het is verstandig de radiatoren één keer per jaar ook handmatig te ontluchten.  

Vuilafscheider 

Naast lucht kan er ook vuil in je cv-installatie zitten. Dit kun je verwijderen met een vuilafscheider, die op de retourleiding van de radiatoren naar de cv-ketel wordt gemonteerd. Een vuilafscheider remt het water en zorgt ervoor dat het vuil naar beneden zakt. Via een kraantje aan de onderkant van de radiator kun je het vuile water aftappen.

Vuil verkort de levensduur van je cv-installatie, lucht zorgt voor minder rendement. Door je cv goed te onderhouden en in te regelen, kun je geld en energie besparen.

Meer informatie

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Vuil verkort de levensduur van je cv-installatie, lucht zorgt voor minder rendement. Door je cv goed te onderhouden en in te regelen, kun je geld en energie besparen.’