Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Waar blijft de compensatie voor de mantelzorger?

Geplaatst op 18 nov 2019 , bijgewerkt 18 nov 2019, 13:00

In 78 van de 355 gemeenten is er geen mantelzorgbeloning of is de beloning afgeschaft, blijkt uit recent onderzoek van branchevereniging MantelzorgNL. Mantelzorgers komen er maar bekaaid vanaf, licht Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis, toe. 

Mantelzorgers hadden tot 2015 recht op een vast bedrag van € 200 per jaar, het zogenoemde mantelzorgcompliment. Ontving je dit compliment, dan kon je gebruikmaken van de hoogste vrijstelling in de erfbelasting van ruim € 600.000. Een welkome tegemoetkoming als je bijvoorbeeld als blijk van waardering een erfenis kreeg van de zorgbehoevende.

Mantelzorg taak voor de gemeente

Met ingang van 2015 is de beloning voor mantelzorgers een taak voor de gemeente en is het recht op vrijstelling van erfbelasting komen te vervallen. Sommige gemeenten keren een geldbedrag uit, andere gemeenten geven kortingsbonnen of organiseren een bijeenkomst voor mantelzorgers. Bij een grote erfenis betaal je als mantelzorger nu al gauw 10 tot 20 % erfbelasting.

Waardering mantelzorgers ver te zoeken

Mantelzorgers zijn dus niet alleen de jaarlijkse beloning kwijt, maar betalen ook fors meer erfbelasting. En dat terwijl de behoefte aan mantelzorgers steeds groter wordt. Doordat er minder verpleeghuizen zijn, blijven ouderen steeds langer in hun huis wonen. Je zou verwachten dat de overheid dan juist haar waardering voor mantelzorgers laat blijken. Die waardering is nu ver te zoeken. Aan de overheid om hier verandering in te brengen.

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. 'Mantelzorgers zijn belangrijk. Zij verdienen een grotere waardering vanuit de overheid.'