Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

VvE en kerstversiering: hoe regel je het?

Geplaatst op 25 nov 2019 , bijgewerkt 25 nov 2019, 15:00

Rond de feestdagen zijn heel wat huizen feestelijk versierd. Hoe werkt dat als je in een appartementencomplex woont? Mag je bijvoorbeeld kerstverlichting ophangen in de gemeenschappelijke ruimtes? En wie betaalt dat? Jurist Arianne Timmerman legt uit hoe je dit regelt.

Wie gaat erover?

Je eigen appartement kun je rond de feestdagen natuurlijk naar hartenlust versieren. Maar wil je de gemeenschappelijke hal, de galerij of de buitengevel omtoveren in kerstsfeer, dan heb je hiervoor toestemming nodig van de vergadering van eigenaars. Dit is het hoogste orgaan binnen de VvE waarin beslissingen worden genomen op basis van stemmen. 

In de vergadering maak je ook afspraken over wanneer jullie de kerstversiering ophangen en wanneer deze weer wordt weggehaald. 

Wie betaalt?

Heb je toestemming voor de kerstversiering van de vergadering van eigenaars, dan is de volgende vraag: wie betaalt voor die kerstboom en ledlampjes?

Volgens het splitsingsreglement en de splitsingsakte heeft kerstversiering niets te maken met het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren en dus mag de versiering niet uit de VvE-kas worden betaald. Het financiële deel moet je dus anders regelen. Denk hierbij aan een aparte pot of rekening. 

Over de auteur

Arianne Timmerman - Vereniging Eigen HuisArianne Timmerman is jurist bij Vereniging Eigen Huis: 'Doe zeker aan gezelligheid rond de kersttijd in de VvE. Zorg voor toestemming van de VvE en een aparte pot, dan staat niets de gezelligheid in de weg.'