Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Waarom je energierekening in 2020 daalt

Geplaatst op 12 dec 2019 , bijgewerkt 12 dec 2019, 08:00

In 2020 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik € 65 minder. Hoe komt dat? En welke kosten vind je terug op je energierekening? Financieel specialist Karin Boog licht toe.

Nog niet zo lang geleden berichtten we over een tegenvaller op de energierekening: door stijgende netbeheerkosten gaat de energierekening binnen nu en drie jaar met ongeveer € 60 omhoog. Maar in 2020 gaat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (3.250 kWh en 1.480 m3 gas) dat niet direct merken; de energierekening daalt zelfs met € 65. Hoe zit dat? Drie ontwikkelingen hebben hiermee te maken:

  • de energiebelastingen gaan bij een gemiddeld verbruik met € 70 omlaag. 
  • de variabele tarieven wijzigen waarschijnlijk niet per 1 januari 2020, in ieder geval niet bij Eneco, Essent en Nuon/Vattenfall. Variabele energietarieven kunnen elk half jaar wijzigen.
  • de netbeheerkosten stijgen met gemiddeld € 5. 

Hoe je energierekening is opgebouwd

Voor gas en elektriciteit krijg je jaarlijks een rekening. Welke kosten vind je hierop terug? Je energierekening is opgebouwd uit leveringskosten, belastingen en netbeheerkosten.

  • Leveringskosten: de kosten die de energieleverancier rekent voor de afname van gas en stroom, inclusief de vaste leveringskosten en de eventuele regiotoeslag voor gas. De vaste leveringskosten betaal je ongeacht de hoeveelheid energie die je verbruikt. 
  • Belastingen: de energiebelasting, opslag duurzame energie, vermindering energiebelasting en btw.
  • Netbeheerkosten: de kosten die de netbeheerder rekent voor je aansluiting op het netwerk.

Besparen op energiekosten

In 2020 gaat de energierekening dus omlaag. Wil je deze nog meer verlagen, kijk dan eens of je bij andere energieleverancier voordeliger uit bent.

Een andere optie is meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Bij deelname krijg je op dit moment een korting tot 40% ten opzichte van de gemiddelde levertarieven voor energie. Wil je liever aan de slag met besparen op je energieverbruik? Ontdek dan hoe je je huis kunt verduurzamen › 

Over de auteur

Karin BoogKarin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: 'Ook als je vaste energietarieven hebt daalt je energierekening met € 65 bij een gemiddeld verbruik.'