Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Hogere hypotheekinschrijving, hoe werkt het?

Geplaatst op 18 dec 2019 , bijgewerkt 18 dec 2019, 11:00

Bij het afsluiten van een hypotheek laten veel mensen een hogere hypotheek inschrijven dan ze nodig hebben. Maar dit geeft geen garantie dat je extra geld kunt lenen, legt financieel specialist Clasien Ouderdorp uit.

Stel, je hebt een hypotheek van € 250.000 bij bank A. Het hypotheekrecht van de bank is voor € 300.000 ingeschreven bij het Kadaster. Je hebt plannen voor een verbouwing. Meer dan € 50.000 wil je niet uitgeven. Dat past prima binnen de hypotheekinschrijving. Kun je nu gewoon de bank vragen om de hypotheek aan je uit te betalen? 

Hogere hypotheekinschrijving geen garantie 

Ruimte in de hypotheekinschrijving geeft je geen garantie dat je de hypotheek altijd kunt verhogen. Je moet gewoon een nieuwe hypotheekaanvraag doen. Je inkomen, de waarde van de woning (na verbouwing) en je andere financiële verplichtingen worden opnieuw beoordeeld. Is dit allemaal in orde, dan kan de hypotheek geregeld worden. 

Wat is dan het voordeel van een hogere hypotheekinschrijving? Zolang je met de totale hypotheek binnen de hypotheekinschrijving blijft, hoef je niet opnieuw naar de notaris. Zo bespaar je notariskosten. Je kunt de hogere hypotheekinschrijving alleen gebruiken als je bij je huidige geldverstrekker blijft. Als je naar een ander gaat, moet de notaris met een nieuwe hypotheekakte aan de slag. 

Controleer je hypotheekakte

In de hypotheekakte staat het bedrag van de hypotheekinschrijving. Daar kun je zien of je een ruimere hypotheekinschrijving hebt. In de akte vind je ook een bepaling over een opslag voor rente en kosten. Deze wordt vaak aangezien voor een hogere inschrijving, maar is het niet; deze opslag geeft de geldverstrekker extra zekerheid als je een betalingsachterstand hebt en het huis in de verkoop moet. 

Meer informatie

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen Huis‘Door een hogere hypotheekinschrijving kun je notariskosten besparen. Dat is mooi, maar misschien levert oversluiten naar een andere geldverstrekker je meer voordeel op. Je hypotheekadviseur kan dit voor je bekijken.’