Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Open haard: zo stook je verantwoord

Geplaatst op 23 dec 2019 , bijgewerkt 23 dec 2019, 14:00

Hoe zorg je ervoor dat je plezier hebt van je open haard en de buren geen overlast ervaren? Bouwkundig specialist John Kersemakers geeft tips.

Nieuwe haard beter dan een oude

De ouderwetse open haard met alleen een stookplek en een schoorsteen is eigenlijk niet meer van deze tijd. Ze branden slecht, verstoken veel en stoten veel fijnstof uit. Dat is ook het geval bij oudere kachels en inzethaarden. Nieuwe haarden hebben sterk verbeterde verbrandingstechnieken. Winstpunten zijn een veel lagere uitstoot, een hoger rendement en een laag verbruik.

Is het rookkanaal geschikt?

Ga je een haard of kachel kopen, dan moet deze passen op het rookkanaal of het rookkanaal moet worden aangepast. Alleen dan kan de kachel of haard goed werken. Vooral de foutief aangesloten pelletkachel is de laatste tijd in het nieuws. De brandweer heeft op een rij gezet hoe je incidenten met pelletkachels kunt voorkomen › 

Groter is niet beter

Het vermogen van een haard of kachel geeft aan hoeveel warmte deze kan afgeven. Heb je een kachel met een te hoog vermogen voor de ruimte waarin hij staat, dan kun je niet voluit stoken. En dat is ongezond, want bij verbranding op halve kracht komen er veel schadelijke gassen vrij.

Gebruik droog hout

  • Gebruik nooit vers gekapt hout, dit heeft een te hoog vochtigheidsgehalte. Laat vers hout eerst drogen. Goed stookhout heeft een vochtigheidsgehalte tussen de 12 % en 18 %. Dit meet je met een houtvochtmeter. Andere tips voor hout:
  • Hoe harder de houtsoort, hoe langer het drogingsproces. Hout van een populier moet bijvoorbeeld een jaar drogen, dat van een eik 2,5 jaar.
  • Droog hout herken je aan barsten en scheuren. Als je twee droge houtblokken tegen elkaar aan slaat, hoor je een hol geluid. 

Zo voorkom je overlast

  • Stook niet als het windstil of mistig is.
  • Stook nooit teveel hout tegelijkertijd, houdt het vuur beperkt van omvang
  • Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger.
  • Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof in de kamer. Dan brandt de haard goed en schoon. Ventileer daarom goed als de kachel brandt.  

Meer informatie

Over de auteur

John Kersemakers -  Vereniging Eigen HuisJohn Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. 'Het aansteken van een houtkachel met een stapel kranten en blokken hout is milieuonvriendelijk. Een betere manier is de Zwitserse methode.'