Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Rijksmonument en onderhoud: vraag subsidie aan

Geplaatst op 29 jan 2020 , bijgewerkt 29 jan 2020, 11:00

Ben je eigenaar van een rijksmonument, dan mag je onderhoudskosten niet langer aftrekken in de inkomstenbelasting. In plaats hiervan kun je jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april subsidie aanvragen. Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis, over deze verandering.

De persoonsgebonden aftrekpost voor rijksmonumenten is met ingang van 2019 vervallen. Had je in 2018 of eerder een rijksmonument, dan kon je 80 % van de onderhoudskosten aftrekken in de inkomstenbelasting.

De regeling bood een financiële tegemoetkoming voor eigenaren van een rijksmonument voor de strenge eisen waaraan zij zich moeten houden. En dat zijn er veel. Zo mag je niet zomaar iets aanpassen aan je woning en heb je strenge onderhoudsverplichtingen.

Subsidie via de Woonhuisregeling

De aftrekregeling is nu vervangen door een subsidie: de Woonhuisregeling. Deze subsidie kun je jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april aanvragen. In 2020 kan dat voor onderhoudskosten die je in 2019 hebt gemaakt, in 2021 voor kosten uit 2020, enzovoort. 

De Woonhuisregeling is minder ruimhartig dan de oude aftrekregeling. Het begrip ‘onderhoudskosten’ is namelijk vervangen door de term ‘instandhoudingskosten’. Het verschil tussen beiden is dat in de nieuwe regeling alleen nog subsidie wordt verleend voor onderhoudskosten die nodig zijn om het monumentale karakter van het monument te behouden.

Omdat bijvoorbeeld sanitair of verwarming meestal geen monumentaal karakter heeft, komen de onderhoudskosten hiervoor vaak niet meer in aanmerking voor subsidie. 

Informatieavonden over de subsidie

Welke kosten komen nu wel of niet in aanmerking voor subsidie? En hoe kun je de subsidie aanvragen? Om deze en meer vragen over de Woonhuisregeling te beantwoorden, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed twee informatieavonden op 3 en 4 februari 2020 in Amersfoort.

Op de website van de Rijksdienst vind je daarnaast meer informatie over de Woonhuisregeling ›

Over de auteur

Tjalling Letterie - Vereniging Eigen HuisTjalling Letterie is fiscalist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Heb je een rijksmonument? Dan heb je nog steeds een tegemoetkoming in onderhoudskosten, maar nu in de vorm van subsidie.’